Nejlepší matematiky páťáky mají v Opavě a ve Velkých Hošticích

pondělí 21. března 2016 20:14 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA - Úderem deváté ranní bylo dnes (21. března 2016) na půdě Slezské univerzity v Opavě odstartováno okresní kolo Pythagoriády, matematické soutěže pro 5. ročníky. Pořadatelem soutěžního klání je Středisko volného času v Opavě a vysokoškolský Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě, představovaný především osobností doc. RNDr. Jany Kopfové, Ph.D., je odborným garantem akce.

Fotoreportáž z Pythagoriády najdtete na facebooku Slezské univerzity

Foto: Martin KůsDo okresního kola se z tzv. školních kol nominovalo celkem 57 reprezentantů jednotlivých základních škol z Opavska. Ti měli za úkol vypočítat patnáct příkladů v časovém horizontu jedné hodiny. Podmínkou byl správný výsledek a v případě doplňujících hodnot, např. minut či metrů, pak i odpovídající hodnota.  

Než pořadatelé práce vyhodnotili a vyhlásili výsledky, mohli si děti vyzkoušet matematiku v její zábavné formě – studenti matematických oborů univerzity pro soutěžící připravili celou řadu her s tematikou aritmetiky i geometrie.

Hned tři za soutěžících to zvládli bez chyby. O první místo se tak podělili Milena Grafová (ZŠ Opava, ul. Otická), Matěj Mik (ZŠ Velké Hoštice) a Ondřej Vávra (ZŠ Opava, ul. Englišova). O jeden bod méně získala shodou okolností jiná trojice Anežka Flídrová (ZŠ Opava, ul. Englišova), Nicol Tesařová (ZŠ Stěbořice) a Barbora Zezulová (ZŠ Opava, ul. Otická). Pomyslné třetí místo pak patřilo společně 12 řešitelům, kteří vypočítali 13 příkladů.

Okresní kolo stejné soutěže pro žáky vyšších tříd a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií se uskuteční v květnu tohoto roku.

Foto: Martin Kůs

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015