Chci nabídnout lidem možnost najít a koupit kvalitní potraviny, říká o své bakalářské práci Tereza Vrbacká

pátek 8. února 2013 7:40 Autor: Martin Kůs

2013 02 Tereza Vrbacka 3OPAVA - Studentce třetího ročníku Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu (ÚLGT) Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě Tereze Vrbacké zabírá v těchto dnech veškerý čas příprava bakalářské práce. Ale ne takové, která pak zůstane bez povšimnutí v archivu. Takové, kterou jistě ocení veřejnost i podnikatelé v gastronomii celého Opavska.

„Pracovně jí říkám Jídlo z blízka, ale celým názvem je to Propagace dodavatelů regionálních potravin Opavského Slezska,“ říká studentka a hned vysvětluje: „Práce má dva cíle. Prvním je příprava a realizace katalogu, který bude mapovat regionální výrobce potravin. Prostě ty, kteří pěstují, chovají nebo vyrábějí nějaký gastronomický produkt v Opavském Slezsku. Nevím, zda to je překvapující informace, ale zatím jich mám vyhledaných devadesát, prakticky v každé obci najdete někoho nebo i více lidí, kteří se této oblasti věnují,“ konstatuje a dodává: „Ale rozhodně to není na jednu práci. Myslím, že by po mně mohl ještě někdo pokračovat.“ V této části své práce navázala úzkou spolupráci s Místní akční skupinou Opavsko (MAS), a jak se zdá, jen katalogem tato oboustranně zajímavá práce neskončí. „Katalog by neměl sloužit jen pro majitele restaurací a dalších gastronomických zařízení, ale také veřejnosti pro orientaci a informaci, kde v regionu najít a koupit kvalitní potraviny. Proto chci katalog zveřejnit například na internetu MASky,“ svěřuje se Tereza.

Součástí je atraktivní gastrovečer
2013 02 Tereza Vrbacka 1Druhý cíl práce Terezy Vrbacké odhalí nejbližší dny, konrétně úterý 12. února, kdy se koná gastronomický večer v Gastrocentru Slezské univerzity v Opavě nazvaný, jak jinak, Jídlo z blízka. „Na hosty večera čeká šestichodové menu a nápoje právě z regionálních zdrojů. Konkretizovat je zatím nebudu, ale prozradím, že nejvzdálenější dodavatel je z Krnova, jinak všichni z okolí Opavy. Někteří z výrobců se pak na akci i osobně představí,“ říká Tereza. O večer je velký zájem, a proto už organizátorka uvažuje o jeho opakování.
Příprava večera, ale i katalogu, si vyžaduje nejen spoustu času a nasazení, ale přináší i řadu zajímavých momentů. Jak těch kladných, tak i těch negativních. „Trochu mne zklamala reakce některých oslovených výrobců, kdy mi dali najevo, že o spolupráci nemají zájem a dokonce dva odmítli i zařazení do katalogu. Na druhou stranu jsem ale zažila humorné momenty. Třeba ve Štítině, kam jsem přijela za majitelkou farmy v sukni a na nohou s balerýnkami na malém podpatku. Než jsem se nadála, držela jsem v ruce vidle a pomáhala čistit stáj. Dnes už raději preventivně nosím rifle a obouvám pohorky,“ směje se Tereza.

Hotelnictví ji oslovilo i pro její zálibu v cestování
2013 02 Tereza Vrbacka 2Před třemi roky přilákala Slezská univerzita Terezu zajímavou nabídkou svých oborů. Nejvíc ji ale oslovila možnost věnovat se hotelnictví. „Jsem z Brna, a tak jsem nejprve uvažovala o studiu tam, ale když jsem na brněnském Gaudeamu zjistila, že v Opavě nabízí pro mne zajímavější skladbu předmětů, bylo prakticky rozhodnuto. Navíc ráda cestuji, a tak jsem se dlouho nerozmýšlela a dala přednost studiu mimo domov,“ vzpomíná na své první seznámení se Slezskou univerzitou. Její volba byla cílená, už při studiu na Hotelové škole Světlá ve Velkém Meziříčí ji práce v hotelu lákala. „Strávila jsem čtvrt roku na praxi v Německu, v hotelu v centru bavorských Alp, kde jsem si vyzkoušela práci od číšnice přes pokojskou až po kuchyni. Tak jsem se seznámila s běžným provozem hotelu,“ vrací se zpět Tereza. Pak následovala půlroční praxe v hotelu v Itálii, kterou si zamilovala. Nakonec, už jako studentka opavského ULGAT, provázela na zámku ve Vizovicích, pomáhala s přípravou několika akcí pro Gastrocentrum a půjčuje studentům knihy v knihovně ULGAT. Prostě se nezastaví.
S prací v hotelu by ráda jednou spojila i svou profesi. „Letos mne čekají státnice a poté bych ráda pokračovala ve studiu dál. Uvažuji o oboru Řízení a management podniku na VUT v Brně. Tím bych získala ucelené vzdělání pro práci v hotelu, dá se říci, že bych ho znala ze všech stran. Pokud mi to nevyjde, najdu si zatím práci, té se nebojím, a za rok to zkusím znovu,“ dívá se Tereza Vrbacká dopředu.

Jidlo z blizka pozvanka bez menu

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015