Senioři se vydali na cestu Evropou. Ve vybraných zemích navštíví jejich pamětihodnosti a budou dobře jíst i pít

středa 18. září 2013 14:04

2013-09-18 utv aulaPrůvodci posluchačům cyklu přednášek Univerzity třetího věku (UTV) v zimním semestru akademického roku 2013-2014 „Evropa na talíři; cestování a gastronomie“ se stanou odborní pracovníci Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Filozoficko-přírodovědecké fakulty. Na cestu s nimi se senioři vydali 17. září a do cíle dorazí po 12 týdnech 3. prosince.

V úvodu se spolu s PhDr. Radmilou Dluhošovou, Ph.D., prorektorkou Slezské univerzity v Opavě pro studijní a sociální záležitosti, a Mgr. Alexandrem Burdou prošli Českem, aby byli dobře připraveni na „ochutnávku“ Itálie, Francie, Belgie, Nizozemska, Rakouska, Švýcarska, Ruska, Balkánu, Maďarska, Španělska a Turecka. Při návštěvě posledně jmenované země dokonce překročí hranice starého kontinentu, aby bránou Orientu mohli nahlédnout do končin, jejichž obyvatelé uctívají islámskou víru, která je v 9. měsíci tamního kalendáře odsuzuje k půstu až do západu slunce.

Seniorům však organizátoři cyklu z Centra celoživotního vzdělávání na Slezské univerzitě a z již citovaného odborného pracoviště slibují po celou dobu jeho průběhu hody. V Itálii a ve Francii se pro množství turistických atraktivit a bohatost jídla a pití zdrží na dva výklady, o něž se s Mgr. A. Burdou podělí Mgr. Pavel Skácel. Dalšími přednášejícími budou Mgr. Milan Šmíd, Mgr. Jiří Vizauer, Mgr. Milan Adam a Mgr. Romana Laníková.

Přestože Ústav lázeňství, gastronomie a turismu (ÚLGT) patří na Filozoficko-přírodovědecké fakultě a Slezské univerzitě vůbec k nejmladším odborným pracovištím, ve vztahu k veřejným aktivitám, které jsou pokaždé prezentovány v přímé souvislosti s popularizací bakalářského studijního oboru Lázeňství a turismus, jehož akreditace byla získána v říjnu 2007, patří k těm nejaktivnějším. Těchto aktivit jsou si na Filozoficko-přírodovědecké fakultě dobře vědomi, a proto pro blížící se představení aktuální nabídky studia na Slezské univerzitě při veletrzích vzdělávání Gaudeamus v Nitře, Brně a v Praze připadli na nový slogan „Od astronomie ke gastronomii“, symbolicky charakterizující šíři záběru oborů, jež nemůže plně postihnout ani samotný název této univerzitní součásti.

Přednášky připravené pro zimní semestr UTV v Opavě ale připomínají i desetiletou existenci příbuzného studijního oboru Hotelnictví akreditovaného na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné. Výuka v něm byla slavnostně zahájena právě před deseti lety, konkrétně 23. září 2003 na půdě opavské Vyšší odborné a hotelové školy (dnes Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola Opava) v jejím objektu na Alšově ulici. Po posledních státnicích, které v závěru srpna proběhly v budově školy na Praskově ulici, kde je též od její rekonstrukce zajišťována výuka oboru, se počet jeho absolventů přiblížil třem stovkám.

Vraťme se ale závěrem opět k bakalářskému studiu, jehož garantem je ÚLGT. Pro praktickou výuku využívá k tomu vybudovaných prostor nového gastrocentra v areálu na Hradecké ulici, jež jsou několikrát v měsíci využívány též k veřejným setkáním s milovníky gastronomie. Kdo pravidelně sleduje kalendář společenských a kulturních aktivit ve městě, jak jej přináší radniční zpravodaj Hláska, vidí, že gastrocentrum nezůstává svému názvu nic dlužno. Vždyť se za nedlouhou dobu své existence stalo skutečným místem setkávání těch, jež sbližuje zájem poznávat zase něco nového, v Opavě méně tradičního, ale pro mnohé vysoce přitažlivého.

Snad tomu nejinak bude rovněž v případě započatého přednáškového cyklu Evropa na talíři; cestování a gastronomie. Mnozí senioři ho po semestrech, v nichž představovali výsledky své badatelské činnosti odborní pracovníci již déle fungujících ústavů především opavských univerzitních součástí, brali zpočátku jako odpočinkový. Ti z nich, kdo se cestování nezalekli, mohou ovšem dojít k závěru, že vedle oddechovějšího charakteru prezentovaných informací je připravená vystoupení obohacují o poznatky a dojmy, jež se sice na první pohled zdají být dostupné i jinak, ale při vážnějším zamyšlení zasluhují ocenění za autenticitu. Tabule řady evropských národů je tedy v aule prostřena, stačí jen přijít a být všestranně naladěn nejprve k jejímu ochutnání a poté úplnému vychutnání.

Fotografie ze zahajovací přednášky najdete na Facebooku Slezské univerzity.

Harmonogram cyklu přednášek UTV v zimním semestru zde.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015