O závěrečné připomenutí dvacetiletí Rakouské knihovny v Opavě se postará výklad historičky Marie Gawrecké

pátek 13. prosince 2013 8:53

Co: Historie Rakouské knihovny v Opavě
Anotace: Doprovodná přednáška doc. PhDr. Marie Gawrecké, CSc., z Ústavu historických věd Filozoficko-přírodovědecké fakulty k výstavě Opava - Vídeň v dlouhém 19. století
Kde: Refektář Domu umění v Opavě, Pekařská 12
Kdy: 16. prosince 2013 v 18 hodin

VÍCE
Není na Slezské univerzitě (SU) nikdo, kdo by toho o Rakouské knihovně v Opavě věděl víc než doc. PhDr. Marie Gawrecká, CSc., z Ústavu historických věd Filozoficko-přírodovědecké fakulty. Sekundovat by jí snad mohla jedině knihovnice Zlatuše Vlhová, jež v knihovně, vzniklé zásluhou úsilí prvního rektora SU prof. RNDr. Martina Černohorského, CSc., které našlo pochopení i u tehdejšího velvyslance Rakouské republiky v Praze Dr. Petera Niesnera, od počátku její existence poskytuje služby. Doc. M. Gawrecká je zase od počátku odborným garantem Rakouské knihovny v Opavě, integrální součásti Univerzitní knihovny SU.

Proto její výklad vzbuzuje velká očekávání. Bude nepochybně zasazen i do širších souvislostí kontaktů SU s německy mluvícími partnery. Tento rozhled přednášející umožňují poznatky a zkušenosti z dlouholetého výkonu funkce proděkanky Filozoficko-přírodovědecké fakulty SU pro vědu a zahraniční styky, ale rovněž osobní účast na mnoha jednáních a setkáních, jež k dosaženému stupni rozvoje Rakouské knihovny v Opavě přispěly.

Pořadatelem přednášky je stejně jako v případě výstavy Opava - Vídeň v dlouhém 19. století Opavská kulturní organizace, která pro obě tyto aktivity poskytla působivé komorní prostory refektáře Domu umění. V nich také 20. listopadu došlo k oficiálnímu setkání představitelů SU jako instituce Rakouskou knihovnu v Opavě provozující se zástupci Rakouského kulturního fóra v Praze, hlavního partnera při organizaci akcí přibližujících zvláště současnou literaturu země našich jižních sousedů a naplňujících tak dohodu o spolupráci, podepsanou na počátku dubna 2013 velvyslancem Rakouska v ČR Dr. Ferdinandem Trauttmansdorffem a rektorem SU prof. PhDr. Rudolfem Žáčkem, Dr., v zájmu dalšího rozhojňování duchovních hodnot, jejichž nositelem se stala právě Rakouská knihovna v Opavě.

Sama výstava Opava - Vídeň v dlouhém 19. století, kurátorsky připravená doc. PhDr. Pavlem Šopákem, Ph.D., z Ústavu historických věd Filozoficko-přírodovědecké fakulty SU, potrvá v refektáři Domu umění v Opavě až do konce roku.

 

 

 

 

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015