Na Ústavu historických věd si gymnazisté z Moravskoslezského kraje opět ověří své znalosti z dějepisu

středa 15. ledna 2014 10:15

Co: VIII. ročník dějepisné soutěže pro studenty gymnázií z Moravskoslezského kraje
Anotace: Spolupořádají Mendelovo gymnázium Opava, Slezské gymnázium Opava a Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecké fakulty
Kde: Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecké fakulty, Opava, Masarykova 37
Kdy: 24. ledna v 9 hodin

VÍCE

Dějepisáři ze dvou opavských gymnázií přišli před časem s nápadem znalostní soutěže, která by alespoň částečně zaplnila prázdné místo při úsilí o nový rozvoj znalostí mladých v tomto předmětu. „Není v něm olympiáda ani jiné soupeření, a tak se v rámci kraje už roky těšíme z přízně odborných pracovníků Ústavu historických věd Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě, kteří naše klání odborně garantují,“ připomíná iniciátorka soutěže PhDr. Simona Krajcarová z Mendelova gymnázia. Oceňuje především vklad doktorandů tohoto univerzitního pracoviště. „Pečují jak o volbu témat pro jednotlivé ročníky a zpracování seznamu odborné literatury, tak opravu písemných testů i ústní pohovor s těmi, kdo v písemné části soutěže uspějí nejlépe,“ vypočítává.

Letos budou soutěžící prokazovat znalosti tématu „Společnost v pohybu“, jež nese podtitul „Raně novověké revoluce v Evropě a v Zámoří; osobnost George Washingtona“. Po školních kolech může každé gymnázium z Moravskoslezského kraje vyslat do Opavy dva zástupce. „Naše zkušenosti prokazují, že k vítězům patřily vždy skutečné osobnosti. Historii se vesměs věnovaly dál. Poslední z nich, Jakub Strejček ze Slezských Rudoltic, absolvent Gymnázia Krnov, zahájil vloni na podzim učitelské studium dějepisu na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci,“ dodává dr. S. Krajcarová.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015