Varšavský absolvent Institutu vystavuje v olomoucké galerii Café Amadeus fotosoubor Útěk do divočiny

úterý 11. března 2014 7:00

Szymon Szcześniak - Z cyklu Útěk do divočiny.Co: Výstava Szymon Szcześniak - Útěk do divočiny
Anotace: Už před deseti lety absolvoval Szymon Szcześniak (1975) na Institutu tvůrčí fotografie (ITF) Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě bakalářské studium. Nedlouho poté zaujal samostatnou výstavou z cyklu Egypt, nyní prezentuje podobu jiné části světa.
Kde: Arcidiecézní muzeum Olomouc - Café Amadeus, Václavské nám. 3, Olomouc
Kdy: do 30. března; otevřeno denně 10 - 19, pondělí 12 - 18 hodin, vstup volný

VÍCE
Fotografický cyklus Útěk do divočiny (Into the Wild) vznikl v roce 2011 během autorovy cesty po Kalifornii (Bombay Beach, Salton Sea, Niland, Death Valley, Ballarat, Slab City, Joshua Tree). Při ní se absolvent ITF (2004) a nyní fotograf ve svobodném povolání a člen agentury AP Photo zaměřil na lidi prchající z civilizace, ať už před vlastními problémy, nebo před systémem, v němž nejsou schopni žít.

Szymon Szcześniak se v zakázkové části tvorby specializuje na nekonvenční portrétní fotografii slavných osobností, když působí jako spolupracovník časopisů Viva, Zwierciadlo, Playboy či Gala. Netají se obdivem k fotografiím francouzského tvůrce Jeanloup Sieffa. Ve volné tvorbě upřednostňuje subjektivní dokument a uplatňuje zájem o surrealismus. Za cykly Egypt a Chiméry získal v roce 2005 Grand Prix časopisu Pozytyw.

V cyklu Útěk do divočiny se na portrétech neznámých cestovatelů, poutníků nebo tuláků pokusil zachytit touhu po svobodě, otevřeném životním prostoru a návratu k přírodě. Setkání s nimi přirovnává k návštěvě starých přátel, s nimiž se dlouho neviděl. Prostředí pouště srovnává s magickým zážitkem, transem. Během přesunů přes rozsáhlá pouštní území pociťoval nejen očištění a zbystření mysli i smyslů, ale též tíži osamocení.

„Cítím absolutní úctu k těmto lidem. Každý z nich mi tváří v tvář a do objektivu svěřil svůj příběh. Jsem jim za to velmi vděčný a doufám, že jsou stopy našich vzájemných vztahů obsaženy v mých fotografiích,“ uvedl autor na konto vystaveného souboru.

Podle prof. Vladimíra Birguse, autora textu ke katalogu Absolventi / Graduates, v němž jsou prezentováni ti, kdo ITF prošli v letech 1991-2006, patří S. Szcześniak k osobnostem nejpočetnější skupiny zahraničních studentů a absolventů z Polska, kteří ovlivnili radikální změny v současné polské fotografické tvorbě. „Jejich díla se v Polsku těší značné pozornosti a v souvislosti s nimi se dokonce mluví o jakési opavské škole mající mimořádně významné místo zejména v moderní dokumentární, portrétní a reklamní fotografii, jež u našich severních sousedů donedávna stály ve stínu konceptuální tvorby,“ zhodnotil vedoucí ITF.

Galerie Café Amadeus zahájila svoji činnost v září 2009 s cílem pravidelně a systematicky podchycovat projevy nejrůznějších trendů v současné fotografii. Generačně se orientuje na tvorbu mladých a začínajících autorů, absolventů uměleckých škol i na tvorbu solitérních osobností. Teritoriálně se snaží mapovat současnou fotografickou tvorbu autorů ze střední Evropy, především pak z postkomunistických zemí - z České republiky, Slovenska a Polska. Tvorbu studentů ITF sleduje galerie permanentně a v osobě kurátorky výstav z jejich tvorby MgA. Štěpánky Bieleszové úzce spolupracuje s prof. Mgr. Jindřichem Štreitem.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015