Doc. Pavel Tuleja byl jmenován rektorem Slezské univerzity, funkce se ujme 1. března 2015

pátek 6. února 2015 8:12 Autor: Martin Kůs

Foto: repro Česká televize/ČT 24

PRAHA, OPAVA – Včera, tj. ve čtvrtek 5. února 2015, několik minut po 15 hodině, jmenoval na Pražském hradě prezident České republiky Miloš Zeman nové rektory českých veřejných univerzit. Své pověření převzal také stávající děkan Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské univerzity v Opavě doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D.

Právě on se stal vítězem volby rektora Slezské univerzity pro funkční období 2015 – 2019 a byl Akademickým senátem Slezské univerzity navržen jako kandidát na tuto funkci. Následně, po předem daném legislativním procesu na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR, byl návrh na jmenování doc. Tuleji rektorem předáno prezidentu republiky. Své funkce se nový rektor ujme 1. března 2015.

Reportáž a zkrácený záznam ceremoniálu ČT 24 si otevřete zde


Včerejšího slavnostního aktu se zúčastnil také současný rektor Slezské univerzity v Opavě prof. PhDr. Rudolf Žáček, Dr., kterému druhé za sebou jdoucí funkční období rektora končí ke dni 28. února 2015. Přítomen byl rovněž ministr školství Marcel Chládek a představitelé univerzit, jejichž noví rektoři byli jmenováni.
Kromě nového rektora Slezské univerzity doc. Pavla Tuleji byli včera jmenováni také doc. RNDr. Miroslav Holeček, Dr., jako rektor Západočeské univerzity v Plzni a prof. MUDr. Jan Lata, CSc., jako rektor Ostravské univerzity v Ostravě.


Foto: repro Česká televize/ČT 24V krátké řeči bezprostředně po předání jmenovacích listin prezident nejprve poděkoval stávajícím rektorům za odvedenou práci. Následně popřál těm nastupujícím ke zvolení a vyjádřil se, že už samotný fakt, že byli zvoleni a museli se při tom utkat s konkurenty, svědčí, že se jedná o soutěžního ducha na jejich školách. V dalších větách pak vyjádřil přání, aby tento soutěžní duch provázel i období jejich práce rektora:
 „Čelili jste soutěži jiných, nesporně rovněž kvalitních kandidátů a tuto soutěž jste vyhráli. Je vždy dobré, když je v jakékoliv instituci konkurenční prostředí a soutěž, z níž vzejde ten nejlepší,“ řekl mimo jiné prezident a pokračoval: „Chtěl bych vám proto popřát, abyste v čele svých univerzit toto soutěžní, konkurenční prostředí i nadále zachovávali, protože právě soutěžní tlak vede ke zvýšení výkonosti každého z nás." 

Za nově jmenované rektory k panu prezidentovi promluvil prof. Jan Lata, nastupující rektor Ostravské univerzity v Ostravě. Ten se nejprve svěřil s obavou o určitou materializaci vysokoškolského prostředí, která vede spíše ke konkurenci než spolupráci, a o devalvaci vysokoškolského vzdělání, kdy vysokoškolský diplom přirovnal k lepšímu výučnímu listu. Poté se ale rozhovořil o návratu k akademickým tradicím, k akademickým svobodám a významu vzdělání pro lidské bytí. Mimo další také ocenil, že jmenování rektorem novým představitelům univerzit předal osobně prezident republiky.

Foto: repro Česká televize/ČT 24

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015