Fyzik Stanislav Hledík se stal docentem

pátek 13. února 2015 8:16 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA – Novým docentem ve svém vědeckém a pedagogickém sboru se může pochlubit Ústav fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě (UF FPF). Ve stejný den, kdy si převzal jmenování děkanem fakulty prof. Zdeněk Stuchlík, jmenoval rektor Slezské univerzity v Opavě prof. Rudolf Žáček docentem také doktora Stanislava Hledíka.
RNDr. Stanislav Hledík, Ph.D., dne 27. listopadu 2014 před Vědeckou radou Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě úspěšně habilitoval v oboru Teoretická fyzika a astrofyzika a ke dni 28. listopadu 2014 jej rektor Slezské univerzity prof. PhDr. Rudolf Žáček, Dr., jmenoval docentem. Jmenovací dekret byl doc. Hledíkovi předán na Kolegiu rektora dne 3. února 2015.

Dnes již docent Stanislav Hledík obhájil před osmičlennou komisí vedenou předsedou prof. PhD Ivanem Hubačem, DrSc. (Slezská univerzita v Opavě) svoji habilitační práci nazvanou General relativistic polytropes and repulsive cosmological constant.

Foto: Martin KůsDoc. Stanislav Hledík v současné době zastává funkci vedoucího UF FPF a pracuje jako odborný asistent na oddělení teoretické fyziky tohoto ústavu.

Je členem několika profesních a vědeckých národních i mezinárodních organizací, např. Mezinárodní astronomická unie (IAU) či Jednoty českých matematiků a fyziků, patří do týmu výzkumného Centra teoretické fyziky a astrofyziky při UF FPF a neposlední řadě je autorem či spoluautorem řady publikací, studií nebo výukových materiálů.

Vedle vědecké činnosti doc. Hledíka lze za mimořádně významnou považovat také jeho aktivitu pedagogickou (včetně postu garanta výukových oborů) a osvětovou. Patří například k lektorům Školičky moderní astrofyziky, tradičního přednáškového cyklu zaměřeného na témata astrofyziky a kosmologie a určeného pro žáky základních škol a studenty středních škol či k organizátorům Dne vědy na FPF SU. Pedagogicky a lektorsky působí také na jiných vysokých školách (např. na FEIVŠB-TU Ostrava), přednáší na konferencích a odborných setkáních (RAGtime, Pražský seminář relativistů a další), přednáší pro posluchače Univerzity třetího věku, vede doktorské semináře a vede, nebo případně oponentuje, závěrečné práce studentů.

Foto: Martin Kůs
U příležitosti zahájení akademického roku 2014/2015 obdržel Stanislav Hledík za osobní přínos vědě a garanci studijních předmětů Ústavu fyziky FPF stříbrnou medaili Slezské univerzity.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015