DOPLNĚNO! Prof. Daniel Stavárek byl zvolen kandidátem na post děkana Obchodně podnikatelské fakulty

čtvrtek 26. února 2015 8:01 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

KARVINÁ – Akademický senát Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské univerzity v Opavě ve středu 25. února 2015 zvolil kandidáta na post děkana fakulty. Stalo se tak ve druhém kole volby, kdy v prvním kole nezískal ani jeden z uchazečů potřebnou nadpoloviční většinu hlasů.

Foto: Martin KůsZvoleným kandidátem na post děkana fakulty je prof. Ing. Daniel Stavárek, Ph.D. Svého rivala, Ing. Filipa Ježka, Ph.D., bývalého člena katedry ekonomie OPF, v tajné volbě dvanáctičlenného senátu porazil ziskem devíti hlasů. Protikandidát nezískal podporu ani jediného senátora, tři senátoři se hlasování zdrželi. Do funkce ještě musí nového děkana jmenovat rektor Slezské univerzity.

Volby kandidáta na děkana OPF vyhlásil Akademický senát Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné (dále jen AS OPF) na svém zasedání 11. února 2015, kdy současně stanovil harmonogram této volby. Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné hledala nového děkana, který nastoupí do čela této součásti po doc. Pavlu Tulejovi, kterého jmenoval prezident České republiky Miloš Zeman do funkce rektora Slezské univerzity v Opavě. Doc. Tuleja se své funkce ujme 1. března 2015.

 

Prof. Ing. Daniel Stavárek, Ph.D.,

absolvoval obor bankovnictví rovněž na OPF. Na katedru financí nastoupil v roce 2000 a od července 2001 zde působil jako odborný asistent. V roce 2004 dokončil doktorské studium a v roce 2007 byl jmenován docentem v oboru Finance, bankovnictví a investování. V letech 2009-2011 byl předsedou Akademického senátu OPF. V roce 2013 byl prezidentem republiky jmenován profesorem v oboru Ekonomika a management. Od roku 2007 byl zástupcem vedoucího katedry financí a od roku 2008 vedoucím katedry financí. Po restrukturalizaci v roce 2014 se stal vedoucím katedry financí a účetnictví. Od dubna 2011 zastává pozici proděkana fakulty pro zahraniční styky a od února 2013 také funkci statutárního zástupce děkana fakulty.
Při své vědecké i pedagogické činnosti se zaměřuje na finance, mezinárodní finance, mezinárodní finanční instituce, v doktorském předmětu Finanční řízení podniku a v anglicky vyučovaném předmětu International Business Finance. Pravidelně přednáší na zahraničních univerzitách problematiku mezinárodních financí, ekonomické transformace ve střední Evropě a restrukturalizace finančního a bankovního sektoru.
Je členem několika profesních českých i mezinárodních organizací, členem redakčních rad několika vědeckých časopisů a člen programových výborů mezinárodních konferencí.

 

Daniel Stavárek uspěl jasnou a pomyšlenou koncepcí i nabízenými zkušenostmi

KARVINÁ – Na veřejném zasedání Akademického senátu Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné (OPF) Slezské univerzity v Opavě se ve středu 25. února 2015 akademické obci fakulty představili oba kandidáti na post děkana fakulty - Ing. Filip Ježek, Ph.D., bývalý člen katedry ekonomie OPF a prof. Ing. Daniel Stavárek, Ph.D., člen katedry financí a účetnictví OPF a současný proděkan.

Při téměř nulovém zájmu studentů sporadicky zaplnili lavice velkého sálu OPF jen členové akademického senátu a zaměstnanci fakulty, kteří si nejprve vyslechli volební programy obou kandidátů. Ty se v řadě bodů shodovaly, zejména v oblastech důvodů aktuální nejednoduché situace fakulty – snižování počtu studentů, krácení příspěvků na financování, prestiži a jménu fakulty atd. Pozornému posluchači ale nemohly uniknout některé významnější rozdíly v pohledu obou rivalů na další vývoj fakulty.

Foto: Martin KůsDoktor Filip Ježek své programové prohlášení rozdělil do jednotlivých oblastí, o kterých se podrobněji rozmluvil. Především se jednalo o oblast principů vedení fakulty, péče o studenty, vědy a výzkumu, důrazu na informační technologie a obchodně podnikatelské aktivity OPF. Ve svém prohlášení se dotýkal také systému duální akreditace, spolupráce se zahraničními institucemi a zatím spíše hypotetickou možností vytvoření pobočky OPF v zahraničí.

Podobně i prof. Stavárek měl svůj program sestavený bodově a jednotlivé kapitoly se věnovaly kvalitě vzdělávání, vědě a výzkumu, internacionalizaci, image fakulty, jejímu hospodaření a roli vedení fakulty. I přes možná závažnější témata především z oblasti ekonomické by se zdálo, že významnou snahou prof. Stavárka je právě ono zlepšení image fakulty a to jak na domácí české, tak na zahraniční scéně, potažmo vzdělávacím trhu. Zdůraznil také např. zájem o výukový program v anglickém jazyce, který by přilákal především zahraniční studenty.

Nicméně slova jako finance, peníze nebo životaschopnost padala z úst obou konkurentů velmi často. Zatímco prof. Stavárek důsledně dbal i v tomto směru na to, že fakulta, potažmo univerzita, je především vzdělávací institucí a místem vědecké a badatelské aktivity, doktor Ježek viděl cestu k zlepšení ekonomiky v podnikatelských aktivitách kateder a využití jejich potenciálu směrem k veřejnosti. To ale neznamená, že by podobný záměr Daniel Stavárek neměl. Ten svoji vizi opřel především o projekt Business gate, jehož obrysy už existují a který by se měl stát právě tím nositelem “podnikání“ studentů fakulty.

Foto: Martin KůsDalším momentem, který nešel úplně přehlédnout, byl fakt, že doktor Ježek občas jakoby rozpačitě hledal slova, kterými by odpověděl na otázky z hlediště a opakovaně sklouzával do několika frází. Přiznal, že nemá výrazné manažerské zkušenosti, ale spoléhá se na svoji schopnost naslouchat a komunikovat s okolím. Zdůraznil, že nadstandardní lidský přístup a férové jednání vůči všem je jeden z jeho základních bodů principů nového vedení fakulty. Podobně přiznal, že nemá zkušenosti se získáváním grantů a dotací, ani jasno o užším vedení fakulty. Nicméně prohlásil, že stávající proděkani dělají svoji práci dobře. Naopak prof. Stavárek působil suverénně, odpovídal jasně a téměř okamžitě, při čemž se jako ekonom opíral o konkrétní čísla. Představil svůj případný tým vedení OPF, popsal svůj záměr ohledně mezifakultní spolupráce, cestu většího propojení fakultních oborů s praxí, nastínil některé své záměry, např. konference s významným hospodářským a prestižním potenciálem… Do mírných rozpaků jej dostal snad jen dotaz na způsob financování sportovních a pohybových aktivit.

Dotazů od kolegů byla celá řada. Nebyly nijak záludné, jako jsme měli možnost také slyšet při nedávných představováních zájemců o post rektora univerzity, ale věcné, které reagovaly na předtím vyřčená slova. Diskuse se tak významně protáhla a předseda volební komise Ing. Lukáš Macura ji ukončil až téměř současně s úderem dvanácté hodiny.
Hned po skončení jednání bylo na chodbách mezi akademiky a pracovníky slyšet, že vše je prakticky jasné a je nutné si připustit, že doktor Ježek přece jen na fakultě už nějaký čas nepůsobí a na některé věci tak nemá úplně jednoznačný názor. Přesto byla první volba Akademického senátu OPF překvapující – 6 hlasů pro Daniela Stavárka, žádný pro Filipa Ježka a šest senátorů se zdrželo. Protože bylo třeba nadpoloviční většiny, tedy sedm hlasů (volitelů je 12), zvolen nebyl ani jeden z kandidátů. Proto se volba musela opakovat a o hodinu později se senátoři sešli urny znovu.  Tentokrát byl poměr hlasů přece jen jiný – 9 prof. Stavárek, 0 dok. Ježek a tři senátoři se zdrželi. To také předseda volební komise vzápětí oznámil oběma kandidátům s tím, že navrhne prof. Daniela Stavárka rektoru Slezské univerzity ke jmenování děkanem Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015