Slezská univerzita už zná složení svého nového vedení

pondělí 9. března 2015 12:32 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA – V pondělí 9. března 2015 předal rektor Slezské univerzity v Opavě doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D., příslušný dekret třetímu z prorektorů nového vedení Slezské univerzity. Ti jsou zatím jednotlivými funkcemi pověřeni s tím, že konečné slovo má ještě Akademický senát Slezské univerzity, který vše musí posvětit svým souhlasem. Akademický senát se sejde 17. března.

Ve dvou ze tří případů jsou jména prorektorů nová. Funkcí prorektora pro studijní a sociální záležitosti byl zatím pověřen Mgr. Tomáš Gongol, Ph.D., dosavadní proděkan pro studijní a sociální záležitosti Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné. Doktor Gongol tak vystřídal PhDr. Radmilu Dluhošovou, Ph.D., s níž se budeme nadále potkávat při práci v Kabinetu lektorských jazyků Filozoficko-přírodovědecké fakulty.

Změna nastala také v pozici prorektora pro rozvoj, kde ukončil činnost doc. RNDr. František Koliba, CSc., a nově byl prací pověřen RNDr. Gabriel Török, Ph.D., zástupce vedoucího Ústavu fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty.

Změna se nekonala u třetího prorektora pro vědu a zahraniční styky, kterým je prof. RNDr. Miroslav Engliš, DrSc., z Matematického ústavu v Opavě. Ten funkci zastával již z předchozích letech, navíc získal post statutárního zástupce rektora.

Nejužší vedení Slezské univerzity ještě doplňuje ve funkci kvestora Ing. Jaroslav Kania a předseda Akademického senátu Slezské univerzity Mgr. Petr Slováček, Ph.D.

 

RNDr. Gabriel Török, Ph.D.
Foto: Ivan AugustinNarodil se v roce 1978. V roce 2003 absolvoval Slezskou univerzitu v Opavě, obor fyzika-teoretická fyzika, později zde získal titul Ph.D. Od promoce pracuje na své alma mater jako vědecký pracovník Ústavu fyziky, a poté jako zástupce vedoucího tohoto ústavu. Od roku 2013 je vedoucím Výzkumného centra počítačové fyziky a zpracování dat na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity. Oblastí jeho profesního zájmu je astrofyzika; zabývá se především neutronovými a kvarkovými hvězdami, černými dírami a strukturou kompaktních hvězd. V letech 2005 až 2013 se zúčastnil konferencí a workshopů v Česku, Polsku, Německu, Itálii, Francii, Španělsku, Kanadě, Japonsku a Číně. Je spoluautorem přibližně devadesáti konferenčních ústních a posterových prezentací a čtyřiceti sborníkových prací. Absolvoval sérii pracovních návštěv ve Francii, Dánsku, Polsku, Švédsku a Itálii. V roce 2014 získal Cenu Neuron pro mladé vědce. 9. března 2015 byl pověřen funkcí prorektora pro rozvoj Slezské univerzity v Opavě.
Zdroj: nominace na cenu Neutron


Mgr. Tomáš Gongol, Ph.D.
Foto: Martin KůsNarodil se v roce 1978. V roce 2002 absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a následně v roce 2009 také doktorský program Mezinárodní hospodářské a obchodní právo na Fakultě mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomická v Praze. Nejprve pracoval jako právník v analyticko-legislativní skupině oddělení metodického řízení Kriminalistického ústavu Praha PČR. V roce 2004 spojil svůj profesní život se Slezskou univerzitou a začal působit jako odborný asistent na Katedře práva Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné. V roce 2013 byl jmenován proděkanem pro studijní a sociální záležitosti této fakulty a v březnu roku 2015 byl pověřen funkcí prorektora pro studijní a sociální záležitosti Slezské univerzity v Opavě. Od roku 2010 je také místostarostou v obci Nošovice. Je členem Občanského sdružení Bez mámy (předseda organizace), se kterým v letech 2009, 2011 a 2012 absolvoval humanitární mise do Tanzánie, a je rovněž člen správní rady o.p.s. Beskydské srdce.
Jako pedagog vedle Slezské univerzity působil také na vysokých školách v Portugalsku, Turecku a ve Finsku, aktivně se zúčastnil řady konferencí, např. v Turecku, Maďarsku či Polsku.
Zdroj: osobní stránky


prof. RNDr. Miroslav Engliš, DrSc.
Foto: martin KůsNarodil se v roce 1964. Absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK, obor matematická analýza (1987), v roce 1991 obhájil kandidátskou disertační práci (CSc.), v r. 2001 doktorskou (DrSc.). V roce 2004 se habilitoval na Matematickém ústavu v Opavě a v r. 2006 byl jmenován profesorem v oboru matematická analýza. Od roku 1991 až dosud působí jako vědecký pracovník Matematického ústavu AV ČR. Od roku 2005 rovněž pedagogicky působí na Matematickém ústavu Slezské univerzity v Opavě, v letech 2005–2008 byl jeho ředitelem.
V předchozím volebním období zastával funkci prorektora pro vědu a zahraniční styky, touto pozicí byl pověřen i v březnu 2015.
V roce 2007 tři měsíce působil jako Senior Research Fellow na Erwin Schrödinger Institut für Mathematische Physik ve Vídni, krom toho absolvoval řadu kratších (do půl roku) pobytů hrazených hostitelem na různých zahraničních institucích (University of Cambridge, Kansas State University, University of Lund, Helsinki University, Universite de Marseille, Concordia University, Göteborg University, aj.).
Je autorem okolo 70 publikací v oblasti funkcionální analýzy, komplexní analýzy a geometrie, teorie operátorů a jejich aplikací v matematické fyzice. Za výsledky své vědecké práce získal cenu Učené společnosti ČR pro mladé vědecké pracovníky (1997) a pro vědecké pracovníky (2007), cenu ,,ISAAC Award” společnosti International Society for Analysis, its Applications and Computation (Berlín 2001), Wichterleho prémii AV ČR (2002), v roce 2009 zvolen řádným členem Učené společnosti ČR.
Zdroj: Akademie věd České republiky

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015