Akademický senát schválil změnu statutu univerzity, novou vědeckou radu i zjednodušení odevzdávání závěrečných prací

čtvrtek 19. března 2015 5:30 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

KARVINÁ – V úterý 17. března 2015 se v zasedací místnosti děkana Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné uskutečnilo zasedání Akademického senátu Slezské univerzity v Opavě.

V jeho úvodu nejprve rektor univerzity doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D., představil senátorům svůj tým prorektorů Slezské univerzity (SU) a krátce informoval senátory, proč si zrovna tyto osobnosti vybral. Následně senát vzal na vědomí rektorův návrh na prorektory SU a umožnil tak jejich jmenování ke dni 18. března 2015 (dosud byli svými funkcemi pověřeni, pozn. red.).

V další části se senátoři věnovali volbě nového složení Vědecké rady Slezské univerzity. Úvodní slovo dostal opět rektor Pavel Tuleja, který předložil přítomným návrh se 34 jmény.
„Požádal jsem děkany univerzitních součástí a ředitele matematického ústavu, aby mi navrhli své nominace na členy vědecké rady. Tyto jejich návrhy jsem akceptoval a předkládám je akademickému senátu,“ popsal svůj postup rektor s tím, že kandidátka je sestavena v souladu se příslušným zákonem a tak, aby oborově odpovídala rozložení Slezské univerzity.
Na jeho slova reagovala dotazem doc. PhDr. Helena Kolibová, CSc., která se zeptala, k jak velké obměně členů oproti minulému složení dochází a jaké je procentní zastoupení žen ve Vědecké radě SU. Na dotaz opověděl prorektor prof. RNDr. Miroslav Engliš, DrSc., který seznámil senátory se změnami, faktem, že žen je 6%, tj. 2 z 35 členů a také, že je splněna podmínka 1/3 externích členů. „Pokud jsem to dobře spočítal, tak externí členové tvoří 34% vědecké rady, což splňuje danou podmínku,“ řekl mimo dalšího prof. Engliš.
Po vytvoření volební komise provedli senátoři tajnou volbu, kterou nové členy Vědecké rady Slezské univerzity potvrdili. Navrhovatel doc. Tuleja v reakci senátorům poděkoval a poděkoval rovněž za důvěru, kterou členům vědecké rady dali.

Dalším významným krokem jednání bylo schválení dvou souvisejících bodů - Změna Statutu Slezské univerzity v Opavě a změna Organizačního schématu Slezské univerzity v Opavě. I tento bod nejprve uvedl rektor Tuleja. Připomněl, že tento návrh už v minulosti předkládal bývalý rektor prof. PhDr. Rudolf Žáček, Dr., ale senátoři jej nepodpořili a zdůraznil, že změna organizačního schématu byla projednána na kolegiu rektora a všichni představitelé součástí souhlasili. Následně odpověděl na několik dotazů a senátoři po ukončení rozpravy k tématu svým hlasováním záměr schválili.
Tímto krokem dojde k několika změnám. Především budou zrušena tři univerzitní pracoviště. Akademická poradna, která se stane součástí kanceláře prorektora pro studijní a sociální záležitosti, oddělení vztahů s veřejností, které nově přejde pod přímé řízení rektorem univerzity a oddělení smluvních vztahů, které je už v současné době bez pracovníků a tedy nefunkční. Dále rektor navrhl upravení rozhodovacích pravomocí ředitele Matematického ústavu v Opavě, kterému budou posíleny pravomoci na úroveň děkanů. V obou případech je změna motivována snahou o zefektivnění chodu. Dojde rovněž k rozšíření pravomocí vedoucích oddělní Univerzitní knihovny a Centra informačních technologií SU, zejména v oblasti ekonomiky provozů, tj. vlastního rozpočtu a přímého poskytování finančních prostředků. Jak rektor zdůraznil, cílem je zajištění větší transparentnosti. „Takto budou finanční prostředky poskytovány přímo tam, kam patří a bude jasné, kolik peněz a na co se použije. To dosud bylo ze stran součástí kritizováno, že toky peněz nejsou úplně jednoznačné,“ řekl mimo dalšího rektor senátorům.

Ve zbývajícím čase se senátoři zabývali hned několika záležitostmi. První byla změna Pravidel o způsobu zveřejňování závěrečných prací Slezské univerzity v Opavě, kdy se po úpravě nebude vyžadovat odevzdávání těchto prací na CD. Práce jsou v elektronické podobě zadávány do systému STAG, odkud se berou pro kontrolu případného plagiátorství, navíc do systému má přes příslušné heslo přístup každý student i vyučující SU a také externí pedagogové. CD je tak vlastně zbytečné a nadále bude využíváno jen tam, kde to bude vyžadovat obsah práce, např. v informatice.

Své kolegy také seznámil RNDr. Vladimír Sedlář, CSc., s novými Podmínkami pro přijetí ke studiu v bakalářském, navazujícím magisterském a doktorském studijním programu Matematika, kdy je pro druhé kolo přijímacího řízení zařazen i nově akreditovaný anglický studijní program.

V samém závěru pak byli senátoři informováni o ukončení členství v akademickém senátu Ing. Radimem Řihákem, který přerušil studium a nemůže tedy nadále zastupovat studenty v tomto orgánu. Proto byly vyhlášeny doplňovací volby do Akademického senátu Obchodně podnikatelské fakulty a současně se hledá nový předseda studentské komory nejvyššího orgánu univerzity. Delegátem v Radě vysokých škol se zatím stane jeho dosavadní zástupce Pavel Polok.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015