Do Opavy se vrátí filmový páv a přinese s sebou Jiřího Mádla

pondělí 20. dubna 2015 7:39 Autor: Martin Kůs

 

OPAVA – Herec a režisér Jiří Mádl bude ve dnech 27. až 29. dubna 2015 jedním z hostů druhého ročníku mezinárodního studentského festivalu diváckého filmu Opavský páv. Filmoví fanoušci se s ním mohou setkat na závěrečném galavečeru 29. dubna v Klubu Art Obecního domu Opava, kde promítne svůj úspěšný režisérský počin Pojedeme k moři a následně bude besedovat s diváky.

Festival pořádají studenti oboru Audiovizuální tvorba Slezské univerzity v Opavě.

Pozvánka na akciDo druhého ročníku Opavského páva přihlásilo své filmy sto třicet dva studentských filmařů, tedy prakticky dvojnásobek loňského premiérového ročníku. „Vedle českých, slovenských a polských filmových škol zde budou zastoupeny studenti z anglického Bristolu, z vídeňské Akademie výtvarného umění, z filmové školy z Vancouveru a dokonce máme i přihlášku od studenta z Chile nebo z Buenos Aires,“ uvedla ředitelka festivalu Pavlína Válková, jinak posluchačka druhého ročníku navazujícího magisterského studia oboru Audiovizuální tvorba. „Mezi ty zajímavé filmařské počiny určitě bude patřit film neslyšící režisérky, k jejímuž filmu složil hudbu nevidomý hudebník,“ zdůrazňuje Válková s tím, že studenti Slezské univerzity také přihlásili pětici svých filmů.

O nejlepších filmech opět rozhodne odborná porota. Jejím členem bude herec a režisér Jiří Mádl, který v Opavě také uvede svůj úspěšný režisérský počin Pojedeme k moři. V porotě usedne také Christine Habermann von Hoch, vyhlášená německo-česká sochařka a designérka, či Yvonne Vávrová, slovenská režisérka, scenáristka
a kameramanka. Pětici pak doplní dva pedagogové Slezské univerzity - významný český dokumentarista, scenárista, kameraman a mimo jiné i zakládající člen Člověka v tísni Petr Jančárek a vedoucí oddělení Audiovizuální tvorby Slezské univerzity v Opavě, též publicistka, dokumentaristka a producentka Monika Horsáková.

Festival potrvá tři dny a ve své části se protne s Opavským majálesem. Vedle soutěžního promítání a promítání pro školy, která budou v kinosálu univerzitního areálu Hradecká 17 v Opavě, ho budou provázet workshopy, setkání a besedy s filmovými tvůrci. Závěrečný galavečer s předáváním cen oceněným filmařům se uskuteční
29. dubna v Klubu Art Obecního domu Opava. Veškeré informace o festivalu jsou průběžně zveřejňovány na webu opavskypav.slu.cz a na Facebooku.

Opavský páv
Je soutěžní mezinárodní studentský festival diváckého filmu. Jeho pořadateli jsou studenti Audiovizuální tvorby Slezské univerzity v Opavě. Zaměřuje se především na studentskou tvorbu v Česku, Slovensku a Polsku, ale i v dalších zemích. Za úkol si dává představovat práce studentů co nejširšímu publiku. Proto dává prostor nejen umělecky zaměřeným snímkům, ale všem filmům, které těší oko diváka.
Do soutěže mohou být přihlášeny filmy s délkou maximálně 30 minut, jejichž autory jsou studenti středních, vyšších a vysokých škol. Do soutěžního ročníku 2015 mohou být přihlášena pouze díla vytvořená v roce 2014 a 2015. Soutěžních kategorií je pět - hraný film, dokumentární film, animovaný film, hraný film – krátkometrážní (do 5 min) a hudební videoklip.
O zařazení snímku do soutěže rozhodují pořadatelé festivalu. Ti zároveň uděluji nominaci nejlepším  snímkům, které následně poputují k odborné porotě. Odborná porota udělí ocenění nejlepším snímkům jednotlivých kategorií a hlavní cenu festivalu.
Zvláštním oceněním je Studentský páv, kterou udělují pořadatelé festivalu snímku, jež je nejvíce oslovil.
Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015