Nově jmenovaný rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja převzal symboly své funkce - pečetidlo, klíč, řetěz a žezlo

středa 27. května 2015 15:50 Autor: Martin Kůs

Foto: Lenka Kučerová/OPF Karviná

OPAVA - Pečetidlo, klíč, řetěz a žezlo. To vše v úterý 26. května 2015 v kostele sv. Václava v Opavě převzal jako symboly své funkce nově jmenovaný rektor Slezské univerzity v Opavě doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D. Současně si převzali své symboly představitelů univerzitních součástí také nově jmenovaní děkani Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc., a Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné prof. Ing. Daniel Stavárek, Ph.D. V rámci slavnostního ceremoniálu byla také odstupujícímu emeritnímu rektoru Slezské univerzity v Opavě prof. PhDr. Rudolfu Žáčkovi, Dr., předána Zlatá medaile Slezské univerzity.

Foto: Lenka Kučerová/OPF KarvináNejprve však po státní hymně v podání Komorního pěveckého sboru Slezské univerzity a zahajovací řeči moderátor Slavnostního zasedání akademické obce Slezské univerzity v Opavě prof. RNDr. Miroslav Engliš, DrSc., požádal odstupujícího rektora prof. Rudolfa Žáčka o několik slov.
 
Končící rektor prof. Žáček ve svém krátkém ohlédnutí za osmiletým obdobím, které pracoval ve funkci rektora, konstatoval, že to byla v jeho profesním životě úspěšná léta. Pod jeho vedením univerzita prožila své lepší roky, ale také pocítila negativní dopady neustále se měnící koncepce českého vysokého školství a také klesajícího počtu uchazečů o studium v České republice. V krátkém proslovu, který k přítomným vedl, mimo jiné poděkoval všem, kteří s ním spolupracovali nejen na univerzitě, ale také například v Kolegiu rektorů slezských univerzit, kterému také předsedal. V závěru svému nástupci popřál do jeho funkčního období všechno dobré, hodně štěstí a úspěchů.
 
Místo ministra přijel náměstek
V plánech pořadatelů trochu zamíchalo kartami hlasování Poslanecké sněmovny o důvěře vlády. Očekávaní zástupci politického života naší země museli dát přednost těmto pracovním záležitostem a své cesty do Opavy postupně rušili. Místo ministra školství, tělovýchovy a mládeže PhDr. Marcela Chládka, MBA, tak do Opavy přijel náměstek pro vysoké školství a výzkum prof. Ing. Jaromír Veber, CSc. Toho moderátor také pozval k řečnickému pultu.

Foto: Martin Kůs/vnější vztahyVe své řeči k hostům inaugurace hovořil náměstek Veber nejen o aktuálním systému financování českých veřejných vysokých škol, ale také o tom, co by měla do terciálního vzdělávání přinést nová, tolik očekávaná novelizace zákona o vysokých školách. Připomněl, že už za pár dní bude zákon projednáván a jaký nakonec bude, už dnes záleží jen na poslancích a senátorech. Ocenil, že právě Slezská univerzita, které se nová metodika financování také negativně dotkla, deklaruje pochopení těchto trendů a je ochotna měnit sama sebe vstřícněji k novým okolnostem a pravidlům. Zdůraznil, že ministerstvo na jedné straně chápe potřeby regionů a zájmy vysokých škol, ale současně si uvědomuje, že si nemůžeme hrát na něco, co by v regionech či širší společnosti nenašlo uplatnění. „Včera jsem byl na jednání na ministerstvu průmyslu a tam byl jasně vznesený požadavek, že podnikům chybí informatici, designeři a další odborníci. Sice nemůžeme být někomu nakloněni více, než jinému, to by zavánělo preferencí některých vysokých škol, ale ať chceme nebo nechceme, musíme se těmto požadavkům přizpůsobovat,“ uvedl mimo jiné v Opavě náměstek a popřál Slezské univerzitě, aby si uměla najít své oblasti, se kterými se dokáže úspěšně postavit konkurenci.

Fotoreportáž z inaugurace najdete na facebooku Slezské univerzity

Pečetidlo, klíč, řetěz a žezlo

Následně se slova ujal předseda Akademického senátu Slezské univerzity Mgr. Petr Slováček, Ph.D., a přítomné seznámil s tím, že doc. Pavel Tuleja byl Akademickým senátem Slezské univerzity v Opavě 18. listopadu 2014 zvolen jako kandidát na rektora Slezské univerzity v Opavě. Následně byl 5. února 2015 s účinností k 1. březnu 2015 jmenován do funkce prezidentem republiky Milošem Zemanem. Poté přistoupil k předání odznaků úřadu (insignií) nově jmenovanému rektoru. Ten z jeho rukou převzal pečetidlo jako symbol univerzitní obce sdružující učitele i studenty a jako symbol všech práv univerzitě státem svěřených a propůjčených, klíč jako znamení správy všeho majetku a jmění univerzity, rektorský řetěz jako výraz důstojnosti nejvyššího akademického úřadu univerzity a zároveň také jako symbol všech práv, a rektorské žezlo jakožto odznak své pravomoci nad celou akademickou obcí. Následně složil předepsaný rektorský slib.

Světlo na konci tunelu
Foto: Martin Kůs/vnější vztahyNový rektor ve své inaugurační řeči reagoval na nedávnou rozpravu Akademického senátu Slezské univerzity, kdy senátorům minulý týden předložil definitivní verzi rozpisu finančních prostředků na jednotlivé součásti a současně je také informoval o výrazném poklesu limitu počtu financovaných studentů, jež Slezská univerzita obdržela pro rok 2016: „Po diskusi, která proběhla na půdě Akademickém senátu Slezské univerzity a jejímž tématem bylo ono pověstné světlo na konci tunelu financování veřejných vysokých škol, jsem dospěl k závěru, že bude lépe, když čas určený pro můj inaugurační proslov využiji na krátké zamyšlení se nad tím, jaké je postavení Slezské univerzity v rámci českého vysokého školství.“ Nicméně v krátkosti připomněl čtvrtstoletí od vzniku prvních dvou fakult univerzity a pro dokreslení svých slov vývoje českého vysokého školství argumentoval statistickými čísly.

Foto: Lenka Kučerová/OPF Karviná„Zamíříme-li opět do světa statistických údajů, pak zjistíme, že na severní Moravě v současnosti působí tři veřejné vysoké školy, dvě vysoké školy soukromé a pobočky řady zahraničních vysokých škol. Je to na náš region hodně nebo málo?“ položil plénu otevřenou otázku a opět se vrátil k aktuálnímu dnešku a postavení Slezské univerzity: „V diskusi při projednávání rozpočtu a pravidel finančních prostředků na jednotlivé součásti zazněl i názor, že tunel, do nějž Slezská univerzita před časem vjela, je spíše uzavřenou jeskyní, na jejímž konci se už nemůže objevit ono pověstné světýlko, která nás má přivést k jasnějším zítřkům. Když jsem na toto konstatování odpověděl, že já to světlo na konci tunelu vidím, tak jsem ihned dostal otázku: “A v čem?“ Jaká byla má odpověď? Velice jednoduchá. Pokud podlehneme skepsi a beznaději, pak je docela možné, že ve zmiňovaném tunelu zůstaneme a už nikdy nenalezneme cestu zpět. Já však, jako věčný optimista, věřím v to, že každé ohrožení, kterému musíme čelit, je pro nás i jistou příležitostí.“ Při tom Pavel Tuleja zdůraznil, že se sám ve svém životě již mnohokrát dostal do situací, které se jevily jako beznadějné a jejichž řešení s sebou vždy neslo řadu negativních dopadů pro něj samotného i pro jeho nejbližší okolí. „Přesto jsem ve většině případů nepodlehl skepsi a snažil jsem se z této bezvýchodné situace nalézt cestu, což se mi zpravidla podařilo. A stejný přístup budu aplikovat i v následujících čtyřech letech, po něž potrvá mé funkční období rektora Slezské univerzity.“

Foto: Martin Kůs/vnější vztahyNový rektor dlouhodobě deklaruje svoji snahu budovat Slezskou univerzitu jako nejen centrum kvalitní výuky nabízející vedle oborů teoreticky zaměřených hlavně moderní, profesně orientované obory, ale také jako místo kvalitní vědy a společenské i kulturní centrum regionu. V tomto duchu pak hovořil k hledišti slavnostní inaugurace:
„Vážené dámy, vážení pánové, vím, že situace, v niž se Slezská univerzita v Opavě v posledních letech ocitla, není růžová. Vím, že mnozí z vás nevidíte budoucnost naší alma mater v příliš veselých barvách. Také ke mně se občas dostávají informace o tom, že nad Slezskou univerzitou krouží supi a hledají si tu nejšťavnatější část kořisti, kterou by si uzmuli pro sebe poté, co finanční situace univerzity nedovolí její další existenci. Až příliš často slýchám na různých akademických fórech povzdechnutí členů naší akademické obce nad tím, že dobře již bylo a v budoucnu bude jen hůř. Nevím, zda je pesimismus povahovým rysem obyvatel české kotliny či českého Slezska, ale já osobně těmto poraženeckým náladám nehodlám podlehnout a jsem ochoten pro jejich zažehnání napnout všechny své síly,“ oznámil přítomné akademické obci a apeloval na ni, aby spolu s ním dnešní ohrožení, před kterým Slezská univerzita reálně stojí, nepodcenili a pochopili jako příležitost. Příležitost, která umožní vybudovat z univerzity školu, která bude díky těmto svým vlastnostem schopna čelit všem výzvám, před nimiž vysoká škola v druhé dekádě 21. století na poli vědy a vzdělávání stojí.

„Věřím, že za čtyři roky, ať již v pozici opětovně jmenovaného či odstupujícího rektora, budu moci říci, že Slezská univerzita je i nadále pevně zakotvena ve struktuře českých vysokých škol a že se v průběhu uplynulých čtyřech let, díky nezměrnému úsilí všech členů její akademické obce, vydala na cestu moderní a otevřené vysokoškolské instituce,“ řekl závěrem nový rektor Pavel Tuleja.

Zlatá medaile
Foto: Martin Kůs/vnější vztahyV rámci slavnostního ceremoniálu byla odstupujícímu emeritnímu rektorovi Slezské univerzity v Opavě prof. PhDr. Rudolfu Žáčkovi, Dr., předána Zlatá medaile Slezské univerzity. Na návrh rektora Pavla Tuleji mu ji udělila Vědecká rada Slezské univerzity jako výraz ocenění nejen osobního přínosu prof. Žáčka k rozvoji Slezské univerzity v Opavě, ale také jako uznání jeho podílu na zkvalitňování podmínek studia a výukového procesu a v neposlední řadě také za jeho dlouholetou pedagogickou činnost. Práci bývalého rektora ocenilo mohutným potleskem také hlediště inauguračního ceremoniálu.

V závěru aktu vystoupil Komorní pěvecký sbor Slezské univerzity pod vedením sbormistryně Mgr. Vladimíry Vašinkové, který přednesl čtyři skladby ze svého bohatého repertoáru a oficiální část setkání ukončila studentská hymna Gaudeamus igitur.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015