Husovské reminiscence na Slezské univerzitě se snažily ukázat pravdu o Mistru Janu Husovi

sobota 24. října 2015 19:01 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA - Husovské reminiscence. To byl název třídílného bloku přednášek, které zazněly ve čtvrtek 22. října 2015 v aule Slezské univerzity v Opavě. Přední čeští “husologové“ PhDr. Zdeněk Vybíral, Ph.D., ThDr. Martin Chadima a doc. Mgr. Jaroslav Šebek, Ph.D., zde prezentovali soudobé pohledy na život a dílo Mistra Jana Husa.

Fotoreportáž z akce najdtete na facebooku Slezské univerzity v Opavě


Foto: Martin KůsV zrcadle nejnovějších historických výzkumů se pokusili o bližší analýzu skutečnosti v kontrastu s dnešním všeobecným vnímáním této osobnosti českých dějin, jak ji ovlivňuje Husovský kult a vlivy, které jej provázejí v rámci měnících se politických, náboženských nebo společenských etap Česka. Zdůraznili, že Mistr Jan nebyl ani prvním, ani jediným, kdo ve své době hledal cestu k nápravě špatností církve, dokonce nebyl jediným, kdo tuto svoji touhu zaplatil životem, ale že jeho osud se stal dobrým agitačním prostředkem v rétorice různých zájmových skupin od vlastenců po komunisty. Každá však použila, případně překroutila, Husovskou tematiku k obrazu svému. Samostatnou kapitolou pak byl vztah katolické církve k osobnosti Jan Husa a proměny tohoto názoru v uplynulých šesti stech letech od zavrhovaného kacíře a nepřítele až po úvahy o blahořečení.

Foto: Martin KůsVe svých, možná i často až nečekaně kontroverzních názorech, porovnávali řečníci naše představy s fakty pramenů a doklady opravdového života středověku. V jednotlivých příspěvcích z různých úhlů pohledu nastínili důvody a okolnosti toho, proč se český kazatel dostal do situace, kdy se vydal do Kostnice obhajovat své učení a vlastně i sám sebe. Hned první přednáška dr. Vybírala hledala odpovědi na několik základních neznámých, např. kdy a kde se Jan Hus narodil, jaký byl student a další podobné, především životopisné momenty. Foto: Martin KůsUkázat Jana Husa jako “normálního člověka“ s jeho lidskými vlastnostmi a slabostmi, jejich proměnami v různých etapách života a zasadit je do dobové společnosti a atmosféry období vlády krále Václava IV., se pokusil především doc. Jaroslav Šebek. Naopak ThDr. Martin Chadima se ve svém emotivním přednesu věnoval skutečným důvodům, proč kroky a činy Jana Husa nakonec vedly na ohnivou hranici.

Foto: Martin KůsVšichni tři řečníci rovněž upozorňovali na omyly a mýty vzniklé literárními, filmovými a výtvarnými díly s Husovskou tematikou, snažili se je narovnávat a svěřili se i se svými osobními názory na Mistra Jana.

V závěru pak odpovídali na řadu dotazů, které vznesli posluchači.

Přednáškový cyklus připravilo Výzkumné centrum pro dějiny Slezska a střední Evropy 1000 – 1800, působící v rámci Slezské univerzity, ve spolupráci s Českou křesťanskou akademií, místní skupinou Opavsko. Podvečerem provázel Mgr. Jiří Siostrzonek.

Foto: Martin Kůs

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015