Habilitační řízení na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné. Konečně po 25 letech!

úterý 27. října 2015 7:48 Autor: Martin Kůs

Ilustrační foto: Martin Kůs

KARVINÁ - Je to do písmene významný krok dopředu, ocenění dosavadní skvělé práce a projev důvěry. Akreditační komise na svém zářijovém zasedání schválila udělení akreditace habilitačního řízení v oboru Podniková ekonomika a management na dobu 8 let Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné. Fakulta se tak stala třetí součástí Slezské univerzity, která může konat habilitační řízení a udělovat uchazečům titul docent.  Poté, co fakulta na jaře získala osmiletou akreditaci oboru Podniková ekonomika a management pro bakalářské, navazující magisterské (inženýrské) a doktorské studium, se zařadila mezi kvalitní ekonomické fakulty a vytvořila podmínky pro další rozvoj oboru a dlouhodobou perspektivu pro studenty, kteří si vybrali nebo vyberou ke studiu právě tento obor.

25 let OPFV habilitačním řízení se podle zákona o vysokých školách ověřuje vědecká nebo umělecká kvalifikace uchazeče, a to zejména na základě habilitační práce a její obhajoby a dalších vědeckých, odborných prací, a jeho pedagogická způsobilost na základě hodnocení habilitační přednášky a předcházející pedagogické praxe.

K tomu, aby vysoká škola oprávnění konat habilitační řízení a udělovat titul docent, musí splňovat určité podmínky dané zákonem. Habilitační řízení může probíhat na vysoké škole, která má akreditovaný doktorský studijní program, v jehož rámci se zde vyučuje obor habilitace. Vědecká rada fakulty svým složením a zastoupením profesory, docenty a dalšími odborníky daného oboru musí vytvářet předpoklady pro objektivní posouzení pedagogické a vědecké kvalifikace uchazečů o jmenování docentem. Obor habilitačního řízení musí být zajištěn alespoň dvěma habilitovanými akademickými pracovníky odpovídajícího odborného zaměření, tedy docenty nebo profesory, kteří mají odpovídající publikační a vědecko-výzkumnou činnost. Na fakultě musejí působit odborní asistenti s vědeckou aktivitou a publikační činností a perspektivou habilitace, aby byl zaručen rozvoj oboru, a v příslušném doktorském studijním programu jsou v posledních 5 letech absolventi. Všechny tyto podmínky Obchodně podnikatelská fakulta nejen splňuje, ale také překračuje.

Získáním akreditace habilitačního řízení v oboru Podniková ekonomika a management se otevírá možnost dalšího kvalifikačního růstu nejen pro akademiky naší fakulty, která jako každá jiná vysoká škole nové docenty k zajištění výuky potřebuje, ale také pro uchazeče z jiných vysokých škol, pro které je možnost habilitačního řízení také otevřená. Uchazeči o habilitační řízení musí samozřejmě plnit náročné a přísné podmínky, které upřesňuje odpovídající směrnice děkana dostupná na webových stránkách fakulty.

Získání akreditace studijního oboru Podniková ekonomika a management ve všech stupních studia a získání akreditace habilitačního řízení je jistě tím nejlepším dárkem, který si Obchodně podnikatelská fakulta mohla svým vlastním přičiněním a koncepčním přístupem k rozvoji oboru v roce 25. výročí založení udělit.

 

prof. Ing. Karel Skokan, Ph.D.
proděkan pro vědu a výzkum
vedoucí Ústavu doktorských studií

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015