Einsteinův podzim pokračuje přednáškami dvou světoznámých astrofyziků

pátek 30. října 2015 16:16 Autor: Zuzana Urbánková


ensteinuv podzim 2015Kampaň Einsteinův podzim 2015 je v plném proudu. V Sále purkmistrů v Obecním domě se v sobotu 31. října koná prestižní akce: popularizační přednášky dvou světoznámých astrofyziků. Zdůrazňujeme, že se jedná o přednášky, které před nedávnem zazněly na Univerzitě ve Wroclawi.

„S profesorem Abramowiczem, který bude přednášet přede mnou, jsme se rozhodli tyto přednášky přenést do Opavy, mimo jiné i jako výraz podpory česko-polské vzájemnosti. Naše wroclawská přednáška byla realizována v rámci dlouholetého cyklu popularizačních přednášek pro veřejnost, který organizuje rektorát Wroclavské univerzity. Cyklus se nazývá Studia Generale Universitas Wroclawiensis,“ uvedl děkan Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc.

Doba od 15. 00 do 16.00 hodin je tedy nejdříve vyhrazena polskému astrofyziku prof. Marku A. Abramowiczovi  (Göteborg University, Švédsko), který svou přednášku nazval Realne czarne dziury / The really existing black holes. Zajímavé na ní je mimo jiné i to, že jazyk zvolí samotní posluchači. „Přednáška bude o astrofyzikálních černých dírách. Budu diskutovat observační důkazy pro existenci černých děr v naší i v jiných galaxiích a prezentovat mnoho ilustrací z reálných observačních dat, nějaké animace a podobně,“ uvedl prof. Abramowicz.

Od 16.30 do 17.30 hodin bude následovat prof. RNDr. Zdeňka Stuchlíka, CSc. (Ústav fyziky FPF Slezské univerzity v Opavě) nazvaná  Nahé singularity.

Pro úplnost dodáváme, že Einsteinův podzim 2015 má své vlastní stránky, na nichž najdete informace o všech přednáškách, seminářích a studentských recesních akcích. Funguje webová stránka FPF, informace, odkazy a novinky také na adresách sociálních sítí: facebooku a twitteru.


 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015