Potravinová sbírka studentů Slezské univerzity začíná dnes. Připojit se může každý

pondělí 30. listopadu 2015 9:46 Autor: Martin Kůs

Ilustrační foto: Martin Kůs

OPAVA – Již podruhé vyzývají studenti Slezské univerzity své okolí: pomozte společně s námi těm, kteří si sami pomoci nemohou.

Hned ve dvou následujících týdnech od 30. listopadu do 6. prosince se v Opavě uskuteční potravinová sbírka určená pro obyvatele chráněného podporovaného bydlení Charity Opava. Konkrétně v době od 30. 11. do 4. 12. se sbírka uskuteční na Slezské univerzitě
a spolupracujících opavských středních školách a o víkendu 5. a 6. 12. bude probíhat potravinová sbírka v prostorách Obchodního centra Breda&Weinstein. Zde také jako poděkování všem ochotným dárcům zahraje hudební skupina Místní Parta.
 
Akci opět iniciuje Asociace studentů a přátel Slezské univerzity v Opavě (dále ASPSU) a jak už bylo naznačeno, připojují se i opavské střední školy, např. studenti Obchodní akademie
a střední odborné školy logistické či Církevní konzervatoře Opava. Studenti také budou přítomni na jednotlivých sběrných místech, kde budou od dárců potraviny a další dary přebírat.

Na Slezské univerzitě jsou v pracovní dny /v době školní docházky) k dispozici dvě sběrná místa - v budově na Masarykově třídě 37 a v budově na Bezručově náměstí 13. Sběrná místa se nachází v blízkosti vrátnice a jsou označena.

„Máme zájem jak o potraviny, tak o hygienické potřeby. Mělo by se jednat o potraviny s dlouhodobou trvanlivostí, v originálním, nepoškozeném balení. Zda se bude jednat
o mouku, čaj, cukr, těstoviny, instantní polévky či jiné potraviny, nebo mycí a čisticí prostředky, ubrousky, toaletní papír, případně jiné hygienické potřeby, je celkem jedno. Já jen mohu slíbit, že vše bude prostřednictvím Charity Opava předáno těm, pro které se sbírka koná,“ říká ke sbírce současný předseda ASPSU Ondřej Pupík, který současně zdůrazňuje,
že pořadatelé prosí Opavany, aby nenosili potraviny s prošlou nebo brzy procházející dobou trvanlivosti nebo potraviny domácí výroby. Takovéto dary nemohou předávat dále.

Sbírka je určena pro obyvatele chráněného bydlení, tedy především pro mentálně či jinak postižené občany, kteří se snaží žít více či méně nezávisle na celodenní péči ostatních, ale nemohu si vydělávat a tedy ani obstarávat si své životní potřeby stejně, jako jejich okolí. Podpora Charity Opava je tak určitou nutností. Nejedná se však jen o prosté předávání potravin a dalších potřeb, ale také o vedení k nám běžným návykům. Charita tak připravuje pro tyto klienty např. kurzy vaření, kde se učí využívat třeba právě dary získané ze sbírky.

O výsledcích první sbírky, konané v lednu 2015, se můžete dočíst třeba v článku iNovin.slu.cz.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015