Posluchači (nejen) Kulturní dramaturgie otvírají svůj Literární kabaret

úterý 15. prosince 2015 8:45 Autor: Martin Kůs

Ilustrační foto: Archiv Kulturní dramaturgie

OPAVA - Arnošt Chamrád (*11. 10. 1879 Hrabyně - +26. 2. 1925 Opava), spisovatel, slezský písničkář, spoluzakladatel kateřinského časopisu Hlas lidu slezského, zakladatel 1. literárního kabaretu ve Slezsku. O zakladateli literárního kabaretu, který po pražském vzoru přinesl do našeho kraje nový druh zábavy, se můžete dočíst v textu, který pro web města Opavy připravil PhDr. Josef Gebauer. My se ale přeneseme téměř o jedno století dál, do současnosti. A z Hrabyně do Opavy.
   
Zde na tradici navázali místní vysokoškoláci, kteří 17. prosince 2015 od 18 hodin realizujíi Literární kabaret posluchačů a pedagogů Slezské univerzity v Opavě. Vše se odehraje v AlterNativa, alternativní kavárně Na Valech 5, Opava.

Foto: Martin Kůs„Literární kabaret bude jakýmsi symbolickým zakončením podzimního výukového semestru tohoto akademického roku, který připravují studenti a pedagogy oboru Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo. Večer v rámci svého předmětu Umělecký přednes připravila pedagožka Kulturní dramaturgie MgA. Gabriela Zelená Sittová,“ uvedl k večeru Hasan Zahirović, vedoucí oddělení Kulturní dramaturgie Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě.

V rámci večera zazní poezie či úryvky z prózy mimořádně zajímavých osobností. Jen namátkou některá jména: Ivan Wernisch, Michal Horáček, François Villon, Karel Kryl, Lewis Carroll či Robert Fulghum.

Úryvků výboru z Allenových zápisníků nebo-li postřehů a úvah světoznámého filmového režiséra Woodyho Allena, se ujme Eva Budirská, studentka České literatury. Ta nám prozradila, že se jedná o výňatky z dosud tajného soukromého deníku Woodyho Allena, který bude, podle přání autora, vydán po autorově smrti. Překladu do češtiny se ujala Dana Hábová.
V programu se objeví také pedagogové Slezské univerzity. Za všechny můžeme jmenovat například Janu “Alfabetu“ Cindlerovou. Její doménou se stane Jarní romance Jaroslava Vrchlického a to, ve spojení se slovním mistrovstvím známé šansoniérky, slibuje poslechově atraktivní ukázku.
 
Ilustrační foto: Archiv Kulturní dramaturgieVečer vyvrcholí dílem, které oprávněně můžeme považovat za jeden z vrcholů ruské literární klasiky. Studenti Kulturní dramaturgie napříč všemi třemi ročníky Tereza Drozdová, Jasmína Finkeová, Jakub Plaskura a Simon Hodál si totiž netroufli na nic menšího, než je dopis Taťány, nejznámější část veršovaného románu Evžen Oněgin za pera A. S. Puškina.

Večer ale nebude jen literární, zazní také hudba. Své kytary a zpěvu se ujme Matěj Keberle, posluchač třetího ročníku Kulturní dramaturgie, který zahraje několik vlastních skladeb.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015