Třináct měsíců práce Institutu interdisciplinárního výzkumu SU OPF

pondělí 21. prosince 2015 8:07 Autor: Martin Kůs

 

Ilustrační foto: Martin Kůs


Autor textu: Dominik Vymětal

KARVINÁ - Mnozí považují třináctku za nešťastné číslo. Zdá se však, že rozhodnutí vedení Slezské univerzity a její Obchodě podnikatelské fakulty v Karviné zahájit od prvního října 2014 práci Institutu interdisciplinárního výzkumu (IIV) při SU OPF bylo šťastným rozhodnutím. IIV navazuje na dlouholetý projekt probíhající v prvních letech nového milénia zaměřený na malé a střední podnikání. Tento projekt po několika letech skončil a Ústav malého a středního podnikání byl nakonec zrušen. Přesto ale problematika malého a středního podnikání a nově také otázky ekonomiky veřejné správy hlavně v malých a středních obcích zůstala aktuální a koordinovaná činnost v této oblasti Obchodně podnikatelské fakultě chyběla. Proto byl v letech 2014 – 2015 realizován projekt „Vytvoření Institutu interdisciplinárního výzkumu s důrazem na výzkum malého a středního podnikání“. V rámci projektu byl vypracován podnikatelský plán IIV, připravena jeho organizační struktura a stanoveny hlavní cíle jeho činnosti. Mezi tyto cíle mimo jiné patří

•    získávání vědeckovýzkumných úkolů v segmentu malého a středního podnikání
•    orientace vědeckovýzkumných činností do oblasti malého a středního podnikání a jejich následná koordinace napříč pracovišti fakulty
•    podpora pracovníků a studentů při získávání grantů z domácích i zahraničních zdrojů,
•    asistence při vytváření výzkumných týmů pro dané projekty,
•    úzká spolupráce s Ústavem doktorských studií při začleňování doktorandů do vědeckovýzkumné činnosti,
•    zlepšování pozice SU OPF v oblasti uplatnitelnosti výsledků vědeckovýzkumné činnosti a jejich transferu do praxe,
•    popularizace vědeckovýzkumné činnosti fakulty.

Postupně se vyprofilovaly i další oblasti činnosti, zejména sledování dotačních možností operačních a dalších grantových programů a podpora malých a středních obcí při tvorbě jejich strategických plánů rozvoje.

Po úvodních měsících se práce IIV od počátku roku 2015 rozběhla naplno. K práci se přihlásilo dvacet dva externích spolupracovníků ze všech kateder fakulty.
V oblasti malého a středního podnikání byly řešeny tři zakázky na podnikatelské plány a marketingové strategie. Další zakázky je možno očekávat v prvním pololetí příštího roku. Velmi úspěšná činnost probíhá ve spolupráci s obcemi. V tuto chvíli byly zpracovány čtyři strategické plány pro malé a stření obce a další tři jsou rozpracovány. Mezitím se řada obcí dozvěděla o této činnosti IIV a nyní jsou připraveny nabídky pro další tři obce, které se o zpracování dokumentů samy přihlásily. Spolupracovníci IIV se také podíleli na metodice hodnocení Místních akčních skupin za minulé programové období EU.

Na uvedených projektech se podílejí pedagogové hlavně z katedry Podnikové ekonomiky a managementu a katedry Ekonomie a veřejné správy, celá řada doktorandů a velká skupina prezenčních studentů bakalářského i navazujícího studia. Činnosti spojené s jednotlivými projekty jsou koordinovány napříč fakultou tak aby došlo k synergii jednotlivých výstupů z dílčích oblastí.

Největším zpracovaným projektem byl projekt „Udržitelné podnikání a jeho podpora v kontextu očekávaného socioekonomického vývoje MS kraje“ financovaný z krajského grantu. Díky tomuto projektu byly připraveny výstupy, které je nyní možno použít pro další studie z oblasti malého a středního podnikání.

V oblasti propagace vědecko-výzkumné činnosti fakulty byla realizována platforma Working Papers in Interdisciplinary Economics and Business Research, do níž mohou být umístěny předběžné výsledky výzkumu pedagogů SU OPF. Tato platforma je propojena se známou databází REPEC.Za osm měsíců existence zde bylouloženo 21 prací od 22 různých autorů. Statistiky ukazují, že proběhlo 567 shlédnutí těchto prací a 353 jejich stažení různými zájemci.

Starostové a malí a střední podnikatelé v regionu dostávají pravidelně Newsletter IIV, ve kterém jsou prezentovány názory, náměty a výsledky nejen spolupracovníků IIV ale také externistů, starostů obcí a dalších přispěvatelů.

Velkým překvapením pro vedení fakulty ale i spolupracovníky IIV byl výsledek první části soutěže OPF Open4Business. Tato soutěž byla připravována od jara, kdy se vedení fakulty přihlásila sponzorská firma, která nabízí studentům financování jejich podnikatelských nápadů. Jedná se o soutěž připomínající soutěž Green Light Startup Accelerator, pořádanou VŠB-TUO. Po důkladné přípravě byla soutěž zahájena se začátkem zimního semestru 2015/2016. Koncem listopadu se sešlo celkem 22 podnikatelských nápadů, z nichž nyní postupují tři projekty do druhého kola. Vítězové druhého kola se budou podílet na založení nové firmy s podporou sponzorské firmy a po určité době budou moci vklad sponzora splatit a stát se majitelem firmy. Velký počet nápadů dává naději, že i další aktivita, připravovaná spolu se Statutárním městem Karviná - Business Gate, přinese pozitivní výsledky. Na práci Business Gate se bude IIV podílet v rámci rozvojového projektu na léta 2016 – 2018 s názvem „Rozšiřování aktivit Institutu interdisciplinárního výzkumu – vytvoření Business Gate“. Zdá se, že třináct měsíců práce IIV bylo plodných.
Navštivte nás na http://iivopf.cz

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015