Z Opavy odešlo 478 dopisů. Také díky studentům univerzity

pondělí 28. prosince 2015 12:56 Autor: Martin Kůs

Foto: Archiv Milana Freiberga

OPAVA – Až v neděli 20. prosince dopsali poslední zájemci z řad Opavanů své dopisy. Letošní Maraton psaní dopisů skončil a prostřednictvím organizace Amnesty International zamíří řádky z Opavy do dvanácti zemí světa.

S iniciativou upozornit na nespravedlnost a připomenout, že ve světě stále jsou lidé stíhaní či věznění pro své názory či politické přesvědčení, přišlo v Bezručově městě Opavské zastupitelstvo děti a mládeže (OZDM) a významné pomocníky našlo především ve členech Asociace studentů a přátel Slezské univerzity v Opavě (ASPSU). Jejich role ale nebyla jen ve psaní vlastního dopisu.

2015 12 maraton 2„Především do páteční akce se zapojily i dvě naše studentky Tereza Jirásková a Barbora Hrošová. Ve spolupráci s koordinátorem akce Milanem Freibergem a studenty z opavských středních škol propagovaly akci, vysvětlovaly její zaměření a byly k ruce všem, kdo potřeboval nějakou pomoc,“ uvádí k účasti studentů univerzity předseda ASPSU Ondřej Pupík s tím, že dopisy se píší především v češtině a angličtině a obě dívky tak pomáhali jiným s jazykem, seznamovali je s konkrétními případy a místy, kam lze dopisy posílat a vůbec byli nápomocni tomu, aby akce zdárně dopadla. Povedlo se.

Foto: Archiv Milana Freiberga„Psaní dopisů v Opavě zažilo dosud nevídaný úspěch. Povedlo se napsat rovných 478 dopisů, což je oproti loňským 72 listům výrazný rozdíl. Tento počet mile překvapil i lidi z Amnesty International, protože to je nebývale vysoký počet dopisů na jedno jediné místo psaní,“ seznámil nás s tím nejpodstatnějším Milan Freiberg, koordinátor Opavského zastupitelstva mládeže.

Také letos bylo hlavním těžištěm akce veřejné psaní dopisů v Obchodním centru Breda & Weinstein v pátek 11. prosince, kdy akce oficiálně začala. Jak ale bylo již uvedeno, psací maraton probíhal v Opavě až do neděle 20. prosince. Rozšířil se také po školách, kde iniciátoři akce pořádali přednášky a instruovali žáky, jak v psaní postupovat. „Přímo v obchodním centru lidé poctivě napsali okolo osmdesát dopisů a částečně také přispěli na poštovní známky. Snažili se také ve školách, například žáci Základní školy Opava, Boženy Němcové díky Kateřiny Michaliskové napsali 76 dopisů do Mexika, na Střední zdravotnické škole Opava maraton psaní organizovaly Veronika Urbancová a Tereza Marulevová a výsledkem bylo více než 130 dopisů,“ zdůraznil Milan Friberg s tím, že vůbec nejvíc dopisů odešlo ze Základní školy Edvarda Beneše, kde akci propagovala Michaela Škrbelová a výsledkem bylo 153 odeslaných dopisů.

Foto: Archiv Milana FreibergaMy ještě doplníme, že dopisy nevznikaly jen organizovaně, ale také spontánně, kdy je přinášeli jednotliví občané nebo je psali hosté různých podniků. My jsme byli při tom, když ve čtvrtek odevzdávali napsané dopisy v kavárně AlterNativa v ul. Na Valech.

Na rozdíl od “psaní Ježíškovi“ se tyto dopisy píší existujícím osobám. Maraton psaní dopisů každoročně organizuje Amnesty International, organizace upozorňující na porušování lidských práv ve světě. Pro letošní rok organizátoři vybrali 12 případů z různých koutů světa jako je Saudská Arábie, Barma, Uzbekistán, Kongo či Írán. Podle zatím dostupných informací se na jejich podporu v rámci letošní kampaně napsalo více než 1,8 miliónu dopisů

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015