PŘIDÁNO VIDEO! Informatici k sobě pozvali studenty středních elektrotechnických škol z celého Moravskoslezského kraje

úterý 19. ledna 2016 13:23 Autor: Martin Kůs

Videoreportáž ze soutěže - slavnostní vyhlášení soutěže proběhlo 8. prosince 2015 v OC Breda&Weinstein.

OPAVA - Zhruba dvacítka středoškolských studentů středních elektrotechnických škol z celého Moravskoslezského kraje se ve čtvrtek 14. ledna 2016 zúčastnila exkurze do robotických laboratoří Ústavu informatiky Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Byli to totiž právě zdejší odborníci ve spolupráci s fakultním Centrem multimediální tvorby (CMT), kteří pro studenty spolu s opavskou firmou Tipa, s.r.o., připravili před nedávnem soutěž nazvanou Za tajemstvím elektronu. Úkol měli studenti jasný: vyrobit přístroj z elektrosoučástek se zapojením na elektřinu, zdroj nebo baterii. Výrobky pak byly k vidění v Obchodním centru (OC) Breda&Weinstein  loni v listopadu, o nejlepších z nich hlasovala veřejnost. Jednou z odměn pro všechny soutěžící byla výše zmíněná exkurze.

Fotoreportáž z akce najdtete na facebooku Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity

Předvedli se Khepera i Hubert
FOTO: Miluše Jančová/ Centrum multimediální tvorbyV jejím průběhu účastníci například viděli, jak funguje autonomní robot Khepera či humanoid, kterému informatici dali jméno Hubert. Studenti a jejich učitelé se také zúčastnili představení helikoptér, např. Ardronu ovládaného mobilním telefonem přes WiFi či oktokoptéry Mikrokopter Okto XL s ukázkou přenosu videa. Univerzitní odborníci jim také zodpověděli mnoho otázek. Studenti byli vším, co v robotických laboratořích viděli, zaujatí natolik, že někteří zde chtěli zůstat co nejdéle a nejraději by oželeli i přichystané občerstvení.

Naši studenti byli nabiti informacemi
FOTO: Miluše Jančová/ Centrum multimediální tvorbyO nadšení středoškolských studentů svědčí také e-mail, který na Ústav informatiky dorazil v těchto dnech. Jeho autorkou je Olga Baranová ze Střední školy elektrostavební a dřevozpracující ve Frýdku-Místku. „Moc děkuji za naše studenty i kolegyni, která mě zastoupila, za hezké a velmi poučné zážitky a informace, kterých se jim dostalo při návštěvě ve Vašich laboratořích ve čtvrtek 14. ledna 2016. Byli doslova nabiti informacemi a předháněli se jak nejlépe mi zprostředkovat tyto dojmy. Pokud budete opět pořádat nějaké akce pro střední školy, velmi rádi se zúčastníme. Těším se na další spolupráci,“ napsala Olga Baranová.

Dobrá zpětná vazba
Jedním z účastníků exkurze byl také student ostravské Vítkovické střední školy průmyslové Pavel Sochacký. V soutěži se umístil na pátém místě. „Možná se příští rok vydám studovat vysokou školu a možná, že to bude i tady,“ uvedl s tím, že se mu exkurze líbila.

Spokojeni byli také pedagogové z Ústavu informatiky. „Bylo to zajímavé, dostali jsme dobrou zpětnou vazbu. Utužují se vztahy a vůbec není vyloučeno, že k nám někteří z těchto studentů přijdou studovat. Viděli jsme na nich veliké zaujetí a nadšení pro věc,“ podotkla PhDr. Jindra Planková, Ph.D., vedoucí Oddělení informační vědy Ústavu informatiky.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015