Téma holokaustu není studentům Slezské univerzity lhostejné. Vznikají zde filmové dokumenty i publikace

středa 27. ledna 2016 15:43 Autor: Martin Kůs

Foto: Monika Horsáková

OPAVA - 27. leden je v mysli demokratické části světa zaznamenán jako Mezinárodní den památky obětí holokaustu. Toto datum nebylo v roce 2005 Organizací spojených národů zvoleno samoúčelně – 27. ledna 1945 byl Rudou armádou osvobozen nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Auschwitz-Birkenau (Osvětim-Březinka). Smysl vyhlášení Mezinárodní den památky obětí holokaustu asi není třeba zdůrazňovat, má připomínat utrpení přibližně milionů židovských a dalších obětí za druhé světové války.

Téma holokaustu se stalo jedním z těch témat, jemuž se věnují studenti Slezské univerzity. Ať už dokumentární filmy, zachycující výpovědi a vzpomínky pamětníků či knižní publikace, nesou poselství, které má varovat a být důvodem nezapomínat.

Foto: archiv AVTS holokaustem se studenti setkali již v roce 2013, kdy v srpnu tohoto roku studenti oboru Audiovizuální tvorba točili v Krakově a Osvětimi o romském holokaustu. Film dostal název Unikli jisté smrti – přežili Porajmos٭. Opavští posluchači se mohli v Krakově setkat například se Zoni Weiszem z Holandska, který v roce 1944 unikl při deportaci své rodiny do Osvětimi. Navštívili také bývalý tábor v Osvětimi či kondolenční ceremonii v Březince… „Pořád to tam dýchá těmi stovkami tisíc mrtvých. Člověka mrazí i po sedmdesáti letech,“ svěřila se po natáčení Petra Mužíková, tehdy studentka 2. ročníku.

Na podzim roku 2014 pak vznikl čtyřicetiminutový snímek Holokaust v Čechách a na Moravě – hlasy, na které se nesmí zapomenout. Představuje osudy tří pamětníků – Věry Andrysíkové, Luďka Eliáše a Michala Salomonoviče, kteří genocidu Židů za 2. světové války přežili. Vznik snímku, jenž je svojí koncepcí určen především pro střední školy, inicioval Český svaz bojovníků za svobodu Ostrava a za podpory Krajského úřadu Moravskoslezského kraje jej vyrobila produkční společnost Cinerite s. r. o. Na námět Luďka Eliáše film scenáristicky zpracovali Mikuláš Odehnal a Monika Horsáková, která se společně s Klárou Řezníčkovou ujala také režie snímku. Redakčně se na snímku podílel i Filip Linhart. Za kamerou stál Tomáš Hoffmann Polenský a Pavel Borovička, střih zajistil Tomáš Pchálek a zvuk Jaroslav Zajíček a Viktor Pokorný.

Zatím nejmladším známým počinem univerzitních studentů věnovaných holokaustu je publikace Holokaust a jiné genocidy, která vyšla v rámci Edice Moderní dějiny. Kniha se věnuje nejpodstatnějším genocidám 20. století – holokaustu, genocidě Arménů, hladomoru na Ukrajině, kambodžské, rwandské a jugoslávské genocidě. „Jde rozšířené vydání publikace The Holocaust and Other Genocides, kterou v roce 2012 vydal nizozemský NIOD (Institute for War, Holocaust and Genocide Studies) a Amsterdam University Press. Přibyla v ní kapitola, věnující se stalinskému teroru na obyvatelstvu Ukrajiny, a multimediální DVD s unikátními videomateriály a metodikou pro učitele,“ popisuje knihu jedna z editorek českého vydání Monika Horsáková, vedoucí oddělení Audiovizuální tvorby Slezské univerzity.
Kniha byla představena veřejnosti nejprve 13. ledna 2016 v Knihovně Václava Havla v Praze a následně se uskutečnil její křest 21. ledna 2015 v ostravském Antikvariátu a klubu Fiducia. O filmu se více dozvíte z naší reportáže.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015