Nový dokument Aleše Brunclíka NewGame chce zmapovat část české herní vývojářské scény

čtvrtek 28. ledna 2016 13:17 Autor: Martin Kůs

Foto:  screenshot

K realizaci filmové sondy do českého vývojářského prostředí počítačových her schází studentům peníze. Hledají je prostřednictvím portálu Startovač. Podpořit je může každý.

OPAVA – Jméno současného studenta posledního ročníku navazujícího magisterského studia Aleše Brunclíka nejspíše není třeba dlouhosáhle představovat. Už v dobách svého bakalářského studia se proslavil virálem První den na univerzitě - tehdy ještě jako posluchač oboru Multimediální techniky, který dodnes viděly statisíce diváků. Z jeho tvůrčí dílny pak vyšly dokumenty věnující se např. kynologii, bojovým uměním, vědeckému pohledu na aerodynamiku či film o natáčení dokumentu na Kanárských ostrovech.

Foto: archiv Aleše BrunclikaV těchto dnech Aleš hledá prostředky na svůj nový projekt. Přesněji řečeno na projekt, který připravuje společně se svou spolužačkou Katkou Novákovou a bývalým spolužákem z bakalářského studia Jindřichem Mižďochem.
 
„Já jsem vedle filmu také milovníkem počítačových her. Jako vášnivý počítačový hráč považuji vývojářské prostředí za zajímavé, protože právě v něm se mísí matematická a fyzikální rovina v podobě programovacího kódu s tou abstraktní a uměleckou v podobě vizuálního a koncepčního pojetí. Samotné vývojáře považuji za velice zajímavé osobnosti,“ svěřuje se Aleš Brunclík úvodem s tím, že jeho snem je zkombinovat tyto dvě oblasti zájmu v jednu profesi. Proto se prý začal zajímat o vývoj počítačových her. Od toho už není daleko k tomu, že se společně s několika spolužáky rozhodli natočit dokument o vývoji počítačových her.
 „Našim cílem je prostřednictvím filmového dokumentu poodhalit zákulisí vývoje nejen světoznámých počítačových her. Sledujeme osudy vybraných projektů, které jsou zajímavé svým přístupem či konceptem. Projekty mají potenciál pro reprezentování české scény v oblasti softwarového vývoje,“ popisuje Aleš své záměry a dodává, že tvůrci dokumentu by také rádi českou vývojářskou scénu představili. Dokument o českých vývojářích tak může být zajímavý nejen pro zdejší komunitu, ale i pro tu celosvětovou.

2016 01 Ales Brunclik new game skr

Nahlédněte do roztočeného dokumentu New Game...

„V dokumentu se studenti zaměřují především na vývoj dlouho očekávané počítačové hry Samorost 3, která je ve vývoji již pět let pod stříškou Amanita Design. Typickým znakem pro společnost Amanita Design je jedinečné vizuální zpracování. Další společností je Keen Software House, jež se zabývá vývojem her Space Engineers, Medival Engineers a umělou inteligencí s názvem GoodAi. Experimentální projekt GoodAi je výjimečný svým přístupem k problematice, jedinečným konceptem a možností integrace do počítačových her,“ uvádí Aleš Brunclík s tím, že poslední hrou, na kterou se v dokumentu zaměřují, je hra Phonopolis, která je prvním počinem mladého tříčlenného týmu. Vývoj hry je zajímavý především svým pracovním postupem. Vyfotografováním ručně vytvořených objektů z kartonů se vytváří 3D modely, jež jsou následně animovány a integrovány do počítačového kódu. Osud hry závisí na ohlasech připravované demoverze a na následné podpoře.

Jen pro zajímavost: lidé, kteří stojí za jednotlivými hrami, nejsou ve svém oboru žádní amatéři a v minulosti se už proslavili mnoha světovými oceněními. Navíc jsou aktivní i v jiných směrech - např. šéf Amanity Design vytvářel návrhy pro film Kuky se vrací, nebo šéf Keen Software House významně investuje ze své kapsy do vývoje experimentálního projektu GoodAI, což je univerzální umělá inteligence.

Přesto, že významnou část financí pokrývá jejich alma mater, potřebují filmaři další prostředky na realizace celého dokumentu. Proto to Aleš zkouší prostřednictvím portálu Startovač, tedy webu, kde amatérští filmaři a další umělci prezentují své záměry s cílem upoutat a získat finanční podporu.

„Chceme samozřejmě udělat dokument, který bude zajímavý nejen svým obsahem a výpovědí, ale také kvalitním a neošizeným filmařským řemeslem. Peníze schází především na pokrytí cest s Dreadlocks, kteří svoji novinku Ghost Theory zasadili do reálných lokací,“ zdůrazňuje Aleš. Dodává, že filmovat chtějí na reálných místech, která jsou pro tvůrce her inspirací, což jednoznačně dodá celému filmu na autentičnosti.

Foto: archiv Aleše Brunclika„Pro svou hororovou hru vybírají programátoři skutečná místa na planetě, které jsou známa nějakou ezoterickou příhodou. Například v březnu máme leťet do Leedsu v Anglii, do jednoho strašidelného domu, který poté vývojáři zrekonstruují do 3D modelu. Tím vlastně vytvoří herní lokaci podle skutečného místa a hráč se tak dokonce pomocí Virtuální reality, tedy speciálních brýlí, které umocňují herní zážitek, dostane přímo na to místo, aniž by tam fyzicky byl,“ popisuje konkrétní účel snahy o získání financí.

Momentálně mají filmaři k dispozici devět tisíc, potřebovali by však minimálně 65 tisíc korun.

Aleš a kolegové jen nenatahují ruce s prosbou o peníze. Jak se říká, něco za něco. Zkrátka, případným dárcům nabízejí také protihodnotu: „Podpora nemusí stát moc – dárci se na oplátku mohou těšit například na trička nebo hrníčky s logem New Game, své jméno v titulcích, pozvánku na slavnostní premiéru dokumentu nebo možnost osobně navštívit vývojařské studio. Nějaké návrhy co za kolik korun najdou přímo na naší stránce Startovače,“ uvádí závěrem Aleš Brunclík.

Do konce akce na Startovači zbývá 58 dní. Už dnes ale může každý sledovat na NewGame novinky a fotografie z natáčení, tak i informace o dokumentu. Protože už teď zaujaly plány opavských studentů svět her, o celý projekt byl představen na největším herním portálu games.tiscali.cz.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015