Evropští knihovníci míří do Opavy, čeká je konference o knize v 21. století

pondělí 15. února 2016 10:50

Konference o Knize oficiln plaktZuzana Urbánková a Martin Kůs

OPAVA – Již pojedenácté ve své historii se na půdě Slezské univerzity v Opavě sejdou profesní knihovníci, aby se vzájemně obohatili o nové trendy a výhledy ve svém oboru. 11. ročník knihovnické konference KNIHA VE 21. STOLETÍ je už doslova za dveřmi.

Konference se uskuteční 16. – 18. února 2016 v prostorách areálu Slezské univerzity na Hradecké ulici v Opavě. Vedle Slezské univerzity, přesněji řečeno Ústavu bohemistiky a knihovnictví Filozoficko-přírodovědecké fakulty se o její zdárný průběh organizačně podělí také Svaz knihovníků a informačních pracovníků SKIP10 pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj a Moravská zemská knihovna v Brně. Konferenci v roli moderátora povede Petr Bohuš z Českého rozhlasu.

Nosným tématem letošní konference se stane „Redefinování role knihoven ve 21. století.“ Už toto spojení naznačuje, že diskutovat se bude především o nových rolích knihoven, ať už komunitních, odborných či třeba univerzitních, možnostech, které pro ně nabízí moderní elektronické technologie i o jejich postavení a vnímání v současné společnosti. 
 
Slavnostní zahájení je naplánováno ve středu 17. února od 9.30 do 10.00 hodin v konferenčním sálu H3. Úvodní slova budou patřit děkanovi Filozoficko-přírodovědecké fakulty Prof. RNDr. Zdeňku Stuchlíkovi, CSc., primátorovi Statutárního města Opavy Ing. Radimu Křupalovi, vedoucí Oddělení kultury a památkové péče Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Ing. Jitce Koščákové a vedoucímu Ústavu bohemistiky a knihovnictví Mgr. Janu Heczkovi, Ph.D.

Konference o Knize VosobaVedoucí oddělení knihovnictví PhDr. Libuše Foberová, PhD., která je za ÚBK hlavní pořadatelkou konference, upozornila na zajímavé vystoupení spisovatele a kouče Pavla Vosoby. Ten se svým příspěvkem Boření mýtů v kariéře – iluze o aktivním životě, iluze o vlastních názorech a iluze o vztahu a lásce vystoupí ve středu 17. února od 10.45. do 12.15 hodin.

„Na konferenci budou přednášet také kolegové ze Slovenska – docent Pavol Rankov z Univerzity Komenského v Bratislavě, profesor Dušan Katuščák z Žilinské univerzity v Žilině a Emília Antolíková ředitelka Hornozemplínské knihovny ve Vranově nad Topĺou, která organizuje komunitní knihovnictví na Slovensku. Z Polska se představí profesoři a doktoři z univerzit v Krakově, Katovicích, Lodži a Toruni. Čestným hostem a přednášejícím je paní Zuzana Helinsky ze Švédska,“ uvedla Libuše Foberová s tím, že na konferenci zazní dvě desítky příspěvků. Mezi nimi dostanou slovo i akademici z Opavy. Přímo s hlavním tématem konference souvisí příspěvek například prof. Ing. Milana Konvita z pořadatelské Slezské univerzity, který se pokusí odpovědět na otázku “v jakém prostoru to vlastně dnes žijeme?“ přičemž se bude věnovat kulturnímu prostoru, informační prostoru, kyberprostoru apod. Hovořit se bude nejen o úlohách knihoven v 21. století a jejich společenskému a informačnímu významu, ale také o přípravě jejich pracovníků, nezbytnosti specializovaných a odborných knihoven s ohledem na potřeby vysokých škol a řadě dalších oblastí.

Web konference: http://k21.fpf.slu.cz/.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015