Knihovníci si svou konferenci zorganizovali skvěle. Získali nové poznatky a vytvořili atmosféru, na niž se nezapomíná

pondělí 22. února 2016 8:20 Autor: Zuzana Urbánková

FOTO: Ondřej Durczak/ Centrum multimediální tvorby

OPAVA - Mezinárodní knihovnická konference nesoucí název Kniha ve 21. století přinesla kromě řady poznatků a informací, také příjemnou atmosféru a pocit spokojenosti účastníků. Vyplynulo to ze slov vedoucí oddělení knihovnictví PhDr. Libuše Foberové, PhD., která byla za Ústav bohemistiky a knihovnictví (ÚBK) FPF SU v Opavě hlavní pořadatelkou celé akce. „Konference se opravdu vydařila. Všichni odjížděli plní dojmů a zážitků, nyní mi docházejí  jejich e-maily jako pozitivní zpětná vazba. Bylo to opravdu krásné,“ řekla den po ukončení celé akce Libuše Foberová. Konferenci, která je organizačně velmi náročná – jen letos se jí účastnilo 160 lidí – bude pořádat opět na dva roky. „A je docela možné, že místem konání už nebude areál na Hradecké, ale sály v nové univerzitní knihovně,“ dodala.

Fotoreportáž z konference najdete na facebooku Slezské univerzity

O tom, jak přátelská byla atmosféra, se na zahájení ve středu 17. února 2016 zmínil také vedoucí ÚBK Mgr. Jan Heczko, Ph.D.: „Všiml jsem si, jak se k sobě hezky máte, jak se zdravíte. Už jen to má smysl,“ podotkl s úsměvem a vyzdvihl oddělení knihovnictví za dlouholeté pořádání tohoto setkání.

FOTO: Ondřej Durczak/ Centrum multimediální tvorbyDěkan FPF Prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc., kterému patřilo zahájení, se k zaplněnému sálu obrátil mimo jiné s těmito slovy: „Dnešní doba je extrémně klipová a zdánlivě povrchní. Je na vás, kteří informace zpracováváte a uchováváte, abyste vybírali a uchovávali informace relevantní, abyste nacházeli takovou cestu, na níž se budeme v informačním šumu orientovat.“

Zahájení byl přítomen také primátor Statutárního města Opavy Ing. Radim Křupala, který zdůraznil význam Slezské univerzity pro Opavu a vyzdvihl ji jako jediného pořadatele konference o budoucnosti knihy a knihoven.  

FOTO: Ondřej Durczak/ Centrum multimediální tvorbyNa konferenci přednášeli odborníci ze Slovenska, z Polska, z Opavy, čestným hostem a přednášejícím byla Zuzana Helinsky ze Švédska.  Celkem zde zaznělo zhruba dvacet příspěvků, jeden z nich pronesl spisovatel a kouč Pavel Vosoba, a to na téma Boření mýtů v kariéře – iluze o aktivním životě, iluze o vlastních názorech a iluze o vztahu a lásce.

Spolupořadateli letošního již 11. ročníku této konference s podtitulem Redefinování role knihoven ve 21. století jsou Moravská zemská knihovna v Brně, Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě a Svaz knihovníků a informačních pracovníků Moravskoslezského a Olomouckého kraje (SKIP 10). Mediálními partnery jsou Národní knihovna ČR - časopis Knihovna - knihovnická revue a Bulletin SKIP.
TEXT: Zuzana Urbánková/Centrum multimediální tvorby
FOTO: Ondřej Durczak/ Centrum multimediální tvorby

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015