Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě a Institut tvůrčí fotografie představí soudobou polskou dokumentární fotografii

pátek 26. února 2016 6:26 Autor: Martin Kůs

POZVÁNKA

OSTRAVA, OPAVA - Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě a Institut tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě Vás srdečně zvou na zahájení fotografické výstavy, která se koná pod záštitou generálního konzula Polské republiky v Ostravě pana Janusze Bilského.

Konstancia Nowina Konopka / Krysztof Racoń
ve čtvrtek 3. března 2016 v 17 hodin. Galerie Opera, Divadlo Jiřího Myrona, Čs. legií 14, Ostrava.

Výstava, kterou uvede polská kurátorka Joanna Kinowska a Jiří Siostrzonek, bude otevřena do 26. dubna 2016 vždy hodinu před představením. Výstavní projekt je realizován za podpory Studentského grantového systému SU, grantu statutárního města Ostravy a je součástí oslav 25. výročí založení Slezské univerzity v Opavě.

Prohlédněte si katalog výstavy


Krzystof Racoń

Cyklus „Mizející jezera“ se věnuje postupným proměnám krajiny. Je o pozvolném umírání dvou uměle vytvořených jezer z období Polské lidové republiky, která vznikla jako turistická atrakce. Jejich životnost byla stanovena přibližně na 75 let. Celá desetiletí byly oblíbeným odpočinkovým místem pro miliony Poláků, kteří v komunistických časech nemohli cestovat do zahraničí. Mnohé státní podniky tam měly svá rekreační zařízení. V okruhu jezer se vyvinula sportovně-rekreační základna, vznikaly přístavy, restaurace, dancingy atd. Řeka postupné zanášela nádrž bahnem, což v průběhu let vedlo k vyschnutí a odumření břehů obou jezer. „Doba použitelnosti jezer“ právě skončila.

Krzysztof Racoń (1982) je dokumentární fotograf, absolvent Jagellonské univerzity a Vysoké školy ekonomické v Krakově (Polsko). V současné době je studentem 2. ročníku Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě. Účastník ročního programu Sputnik Photos. V roce 2013 jeho reportáž z malé vesnice „Rura“ získala první místo v soutěži Vienna International Photo Awards (VIPA) a v roce 2015 vyšla v podobě fotoknihy. Jeho druhý projekt “Mizející jezera” je věnován jezerům, která se nacházejí v blízkosti jeho rodného města. V roce 2015 tento projekt získal cenu v celostátní soutěži polské novinářské fotografi e BZ WBK Press Photo v kategorii “Př íroda”. V roce 2015 byl zařazen mezi finalisty fotosoutěže Kolga Tbilisi Foto Awards. V 2016 budou “Mizející jezera” uvedena na fotografickém festivalu v Krakově v sekci Showoff.


Konstancja Nowina Konopka
Konstancja Nowina Konopka z cyklu 101 zlych skutku 3Projekt „1001 zlých skutků“ je metaforickým vyjádřením „sbohem časům prožitým na dvorku“. Příběh se odehrává „někde v Horním Slezsku“, kde končí dětství pěti chlapců. Je to zároveň reflexe o změně v modelu dětství v současné době. Szychta a Kaluś shodili kočku z mostu. Kaluś, Bajlas a Gała demolovali hřbitov, zapálili kůlnu na zahrádkách. Demokraticky rozdělují mezi sebou cigarety, čokoládu, brambůrky a kolu. Je to historka o pětici kluků z Biskupic, čtvrti Zabrza, ve které bydleli dělníci a horníci. Lidé z jiných čtvrtí považují tuto čtvrť za nebezpečné místo, bez perspektiv a šancí na vývoj, pro pětice kluků, kteří zde vyrůstali, je to centrum vesmíru a neomezené hřiště. Děti z Biskupic ve srovnání s dětmi z velkých měst mají více prostoru, svobody v zábavě a svobody vůbec. Nebydlí v „obezděné čtvrti s ochrankou“, nemají vymezené, sterilní hřiště s bezpečnostmi certifikáty. Mohou šlapat po trávnících. Nikomu nevadí, že všude hrají kopanou. V jejich svě tě prostor a fantazie okouzlují. Jen občas mají strach o budoucnost a bojí se otázky - kolik je třeba spáchat zlých skutků, aby se stali dospělými.

Konstancja Nowina Konopka (1980) je rovněž dokumentární fotografka. Ukončila Ekonomickou univerzitu a Akademii fotografie v Krakově. Studentka 2. ročníku Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě. Účastnila se mentorského programu Sputnik Photos. Vyhrála mimo jiné v soutěžích „21 New and Emerging Talents” - Lens Culture Student Photography Awards 2013, Leica Street Photo 2013 atd. Byla rovněž finalistkou soutěží: Vienna International Photo Awards 2013, The Miami Street Photography Festival 2013, Kolga Tibilisi Photo 2014, Przetwórnia 2015 atd. Její fotografie byly publikovány v polských časopisech a novinách i v zahranič ním tisku – mimo jiné v Polityka, Gazeta Wyborcza, Zwierciadło, K MAG, 6Mois, rovněž na velkých mezinárodních internetových portálech.
„Minulý čas imperfekt používáme v německém jazyce, jestliže chceme ně co vyprávě t. Imperfekt je výstava, která spojuje dva různé příbě hydvou autorů. Obě vyprávění čerpají z každodenního života, která už ovšem náleží do minulosti. Je velice obtížné popsat, v jaké míře jsou tato vyprávění ukončená nebo neukončená. Pociťujeme nevyhnutelné změny, ale nevíme, kdy se tyto změny stanou konečnými.“

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015