Opavští studenti dobývají divadelní Prahu

neděle 28. února 2016 17:54 Autor: Martin Kůs

Foto: archiv Dramkrou

PRAHA, OPAVA – Ne jeden, ale hned dva večery budou v pražském Divadle D21 patřit studentům Slezské univerzity v Opavě. Ve středu 2. března zde sehrají svoji jednoaktovku Bejrútský nářez, kterou na sklonku roku 2014 úspěšně uvedli jako světovou premiéru a o den později představí pražskému publiku dva svoje autorské počiny, hru Terezy Kmoníčkové Na hraně a inscenaci Otevři oči Jakuba Plaskury.

Své hry – ať už původní autorské nebo kusy jiných dramatiků - zatím opavští studenti v “kamenných divadlech“ představili pouze v Opavě a v Ostravě. Hostovali s nimi také na několika festivalech, vedle Hodonína zaujali porotu například v Novém Strašecí. Teď se pokusí dobýt hlavní město Prahu a stát se v sídelním městě nejznámější české divadelní fakulty také kulturními vyslanci Slezské univerzity v Opavě.  

pozvankaStředeční podvečer bude v Divadle D21 patřit Bejrútskému nářezu (začátek v 17.30 hodin). Jednoaktovou hru amerického dramatika Israela Horovitze Bejrútský nářez z roku 2006 mohli diváci poprvé na divadelním pódiu vidět v prosinci 2014 ve Staré Aréně v Ostravě. Posluchači oboru Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo Slezské univerzity v Opavě ji nastudovali ve ve spolupráci s THeatr Ludem  a s podporou NADACE ŽIVOT UMĚLCE jako světovou premiéru. Bejrútský nářez je drama čtyř lidí na pozadí válečného konfliktu uprostřed zuřící arabsko-izraelské války.
Čtyři studenti různých národností, víry, názorů, ale hlavně životních zkušeností, se ocitnou v jednom z pokojů libanonského hotelu v době bombardování tohoto města a čekají na odsun. Čas utíká jen pomalu, nervy jsou napnuté, emoce začínají pracovat…   
Opavští studenti se na realizaci hry nepodílejí jen jako herci (v Praze vystoupí v roli Nasy Isabela Moravcová, v roli Benjyho Jakub Plaskura, v roli Jakea Matěj Keberle a v roli Sandy Kristýna Plešková), ale také jako dramaturgové, produkční, scénografové i technici. Inscenace zaujala nejen v Ostravě a Opavě, ale také na divadelním festivalu Hoblík 2015 v Hodoníně, kde získal soubor studentů Kulturní dramaturgie hned dvě významná ocenění: za herecký výkon v roli Benjyho v inscenaci Bejrútský nářez bylo uděleno čestné uznání Jakubu Plaskurovi a inscenace dostala doporučení k účasti na festivalu Mladá scéna 2015 v Ústí nad Orlicí.

Ve čtvrtek se Opavané v Divadle D21 představí hned dvakrát (začátek v 19.30 hodin).

pozvankaNa hraně. Inscenace o lidské bezmocnosti a neomezené nadvládě jedněch nad druhými měla premiéru loni v prosinci. Jak už bylo uvedeno, jedná se autorský počin Terezy Kmoníčkové a taktovky režiséra se ujal Jakub Plaskura, zakladatel studentského divadelního souboru Dramkrou, který hru nastudoval. Jeho jádro tvoří opět posluchači Kulturní dramaturgie, ale vedle nich zde působí i studenti jiných oborů. Diváky zaujala nejen svým apelem na to, že i dnešní době jsou místa, kde jedni berou svobodu druhým, že i dnes existují ústavy, kam úředníci “odklízí“ nepohodlné za zdi, ale také surovým, neotřelým zpracováním.  
Druhá čtvrteční inscenace se jmenuje Otevři oči. Jejím autorem je Jakub Plaskura a režie svých spolužáků se tentokrát ujala Lenka Čechová. Hra by se dala popsat jako existenciální věc o introvertním zkrachovalém spisovateli, který má pocit, že se mu nikdy v životě nemůže nic podařit. Najednou, po řadě neúspěšných knih, se na něj usměje štěstí a mají mu vydat knihu. To ale do jeho života přivede řadu lidí, kteří by rádi využili jeho úspěchu i peněz ke svému prospěchu, nebo si alespoň Foto: Martin Kůshojili své deprese a mindráky. Objeví se také láska. To jeho život samozřejmě různě ovlivňuje…
Jakub Plaskura hru před její premiérou charakterizoval jako hru v duchu známého: Štěstí si někdy sedne i na vola: „Poznat to ale není vůbec jednoduché. Když už to dokážete, uvědomíte si, že to zase taková výhra není a že o to štěstí je třeba náležitě pečovat a starat se, aby u vás zůstalo,“ uvedl mimo jiné Jakub s tím, že do hry vložil nejen příběh a zajímavou zápletku, ale také poselství k divákům.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015