Oscarový režisér Jan Svěrák se objeví v dokumentu NewGame Aleše Brunclíka! A to díky Jakubovi Dvorskému

pondělí 29. února 2016 18:10 Autor: Veronika Motúzová

foto: archiv Aleše Brunclíka

OPAVA - Před měsícem byla na Startovači spuštěna kampaň k dokumentu Aleše Brunclíka - NewGame. Ta bude pokračovat ještě necelý měsíc, během kterého se budou stále vybírat finance na jeho dokončení. Momentálně chybí zhruba polovina financí. A jak během těch uplynulých týdnů dokument pokročil? Hodně!

Brunclík, student posledního magisterského ročníku na oboru Audiovizuální tvorba, prozradil, že se mu podařilo kontaktovat Jana Svěráka, který ochotně přijal nabídku v NewGame vystoupit. Autor dokumentu si tohoto oscarového režiséra nevybral bezdůvodně. Zjistil totiž, že Jan Svěrák je v úzkém spojení s Jakubem Dvorským, šéfem Amanity Design, tedy šéfem společnosti, které se Brunclík ve svém projektu věnuje. Dvorský totiž dříve se Svěrákem pracoval na ilustracích k filmu Kuky se vrací. Svěrák se pak zajímal o další práci Jakuba Dvorského, a tou byly právě počítačové hry.

Pár dní po zvěřejnění se ozvalo několik významných osob, které nabízely svou podporu a pomoc

Podle slov Aleše Brunclíka bude Svěrák komentovat herní scénu a výtvarní styl Amanity Design. Navíc tak významná osoba, jakou Jan Svěrák bezesporu je, bude pro mnohé jistě zajímavým zpestřením dokumentu. Brunclík také doufá, že pan Svěrák probudí zájem o počítačové hry i u lidí, které doposud moc nezaujaly. Víc k tomuto tématu prozrazovat nechce.

Důležitým členem týmu NewGame je také Kateřina Novákova, která se stará o Public Relations a veškeré právní a administrativní záležitosti. „Spuštěním kampaně na Startovači nešlo jen o to vybrat peníze na výdaje, ale také o propagaci dokumentu. A to se podařilo, protože pár dní po zvěřejnění se ozvalo několik významných osob, které nabízely svou podporu a pomoc. Například nejmenovaná skupina umělců, která má za sebou i celovečerní animované filmy,“ prozradila Katka Nováková.

Shořel nám disk s veškerými daty

Kateřině Novákové se také podařilo dojednat mediální podporu u jedné z největších prodejen elektroniky - CZC. Detaily jsou momentálně v řešení, ale už teď je jasné, že tento projekt zaujal i větší korporaci. A to je pro partičku mladých tvůrců určitě velký úspěch. Aleš poskytne pro CZC rozhovor, který bude veřejně dostupný a jistě se objeví i na stránkách projektu NewGame, kde můžete sledovat, jak dokument postupuje.

Zeptala jsem se Aleše Brunclíka, jestli se podělí o nějakou příhodu z natáčení. Krátce se zamyslel a řekl: „Ano, shořel nám disk s veškerými daty“. Než jsem stihla položit další otázku, situaci vysvětlil: „Když jsem přijel z natáčení, sedl jsem si k počítači a začal jsem přetahovat natočená data na disk. Po chvíli začal disk smrdět spáleninou. Ihned jsem vše přerušil a odpojil ho od zdroje. Během dalších 10 minut jsem měl disk zabalený a okamžitě jsem s ním běžel na poštu odeslat ho na analýzu. Během třech nekonečných týdnů se na disku prováděla velmi pomalá analýza. Pak přišel telefonát se slovy: „Bohužel, váš disk má silné mechanické poškození a obnova dat není možná...“ V tu chvíli mě to skutečně psychicky zlomilo. Nikde jsem neměl řádnou zálohu a půl roku natáčení bylo prostě pryč. Byl jsem připravený dokument zrušit. Ale nakonec jsem se na to vyspal a pak jsem to zkusil vyřešit. Zjistil jsem, že mám všude možně po dalších discích a počítačích různá data, tak jsem je dal dohromady. Výsledkem bylo, že jsme ztratili asi půlku dat, to se dalo překousnout. Abychom ztrátu dohnali, začali jsme více jezdit a natáčet.“

foto: archiv Aleše BrunclíkaMůžete prozradit ještě nějaké zajímavosti z dokumentu? „Už samotné společnosti, o kterých točíme, jsou zajímavé. Každá má svůj specifický charakter a má co nabídnout. Ale prozradím vám aspoň jednu informaci, kterou jsem získal při posledním natáčení. Jedná se o projekt GoodAI, což je univerzální umělá inteligence. Nebudu to tady rozváděť, ale zjednodušeně jde o umělou inteligenci, která je schopná se za určitých podmínek sama učit. Mnozí filmoví fanoušci si můžou vybavit Terminátora, kde Skynet – umělá inteligence - ovládne planetu. Nebo Já, Robot, podobný příklad. Někoho může taková myšlenka apokalypsy vyděsit, někoho pobavit. Vývojáři GoodAI to ale berou naprosto vážně a podle slov jednoho z nich aktivně komunikují s úřadem pro bezpečnost, kde řeší například to, jak zabránit nebo lépe řečeno jak předejít tomu, aby neztratili kontrolu nad umělou inteligencí, případně aby se neodchylovala od hodnot člověka."

Došlo to až do fáze, kdy jsem se pro lepší proniknutí do tématu začal sám učit základy programovacího jazyka C sharp

A jak to vlastně celé začalo? „No, začalo to asi prvním počítačem, který jsme jako rodina dostali, když mi bylo 6 let. V té době jsem objevil i počítačové hry a můj zájem už neopadl. Asi před rokem a půl jsem objevil herní pořad Tea Club, který dodnes moderuje Pavel Dobrovský. Do pořadu si zve celou řadu vývojářů, hlavně těch nezávislých. Každým dalším dílem jsem si uvědomoval, jak je vývojářské prostředí zajímavé. Začal jsem se o vývojařinu zajímat čím dál víc. Došlo to až do fáze, kdy jsem se pro lepší proniknutí do tématu začal sám učit základy programovacího jazyka C sharp. Když jsem měl dojem, že jsem dostatečně připravený, oslovil jsem Pavla Dobrovského, který mi poskytl kontakty a mohl jsem začít...“

Nejdražší hra, GTA V, měla náklady kolem 5 miliard

Na závěr: proč by mohlo zajímat diváky právě téma vývoje počítačových her? „S klidným svědomím můžu říct, že podle mě je prostředí vývoje počítačových her továrnou na sny, ať už jde o jednoho nezávislého tvůrce, nebo velkou korporaci. Podívejte se například na nějaký herní turnaj z Asie. Uvidíte narvaný stadion fanoušků, jak fandí 5 člennému týmu. Stejně jako u jiných sportů. Nebo nejdražší hra - GTA V - měla náklady kolem pěti miliard. Výdělek je několikanásobně vyšší. A takových neuvěřitelných statistik a zajímavostí je spousta. Proto si myslím, že i když člověk počítačové hry nehraje, může být pro něj zajímavé podívat se do zákulisí. A já stojím s kamerou za zády lidem, kteří tenhle zážitek ze hry vytvářejí. A to mě baví nejvíc, být přítomný u té tvorby a sledovat je, jak to dělají.“

Projekt Aleše Brunclíka, Katky Novákové a Jindřicha Miždocha můžete stále podpořit na Startovači.  

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015