Tomáš Pospěch představil v ostravské Fiducii svůj soubor fotografií nazvaný Zemědělské práce

pondělí 29. února 2016 14:30 Autor: Zuzana Urbánková

Foto: Ondřej Durczak

OSTRAVA, OPAVA - Pedagog Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě Tomáš Pospěch představil ve čtvrtek 25. února 2016 v ostravské  galerii Fiducia  soubor fotografií nazvaný Zemědělské práce.

Pospěch se v posledních několika letech zabýval modifikací a osobitým parafrázováním kolekce propagačních a reklamních fotografií z bývalého JZD Slušovice. Tento zemědělský závod na Jižní Moravě, nazývaný tehdy "Slušovický zázrak" prosperoval nejen v oblasti výroby, ale i ve výpočetní technice, pomocí níž optimalizoval plánování a řízení produkce.

Fotoreportáž z vernisáže najdtete na facebooku Filozoficko-přírodovědecké fakulty

„Fotografie jsou časové konzervy, útržky minulosti absurdně trčící v přítomnosti, pokud pro ně nenajdeme patřičný kontext. Výstava představuje několik prací, které nabízejí nový smysl nalezeným diapozitivům JZD Agrokombinát Slušovice", píše se v úvodním textu výstavy.

Reklamní fotografie skotu, květáků, ale i interiérů JZD vznikaly v osmdesátých letech podle přísného kánonu, podle něhož měly na fotografiích dominovat určité prvky motivu. Pospěch kromě archivních fotografií Jana Regala z let 1978–1989 doplnil projekt také svými snímky, v nichž se snažil realizovat principy původních obrázků. Dlouhodobý projekt kurátora, historika umění a fotografa Tomáše Pospěcha o JZD Slušovice není jeho první prací s archivními snímky z období totalitního režimu v Československu. Již dříve se jako spoluautor podílel na projektu Tenkrát na východě, jehož výsledkem byla publikace.

Před rokem se pak stal kurátorem výstavy, která v pražské galerii Školská 28 fotografií připomněla nejen fenomén socialistického Československa – zázrak zvaný JZD Slušovice, ale i další dobové reálie. Rozhovor s autorem výstavy přinesl deník Lidové noviny a vy si ho můžete přečíst zde.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015