Jsme obrazem médií manipulováni? I o tom hovořila Monika Horsáková

čtvrtek 3. března 2016 8:19 Autor: Martin Kůs

Foto: Lenka Liberdová

OSTRAVA, OPAVA - Obraz a čeká média – tak se jmenovala přednáška vedoucí oddělení audiovizuální tvorby FPF Moniky Horsákové, která proběhla 22. února 2016 v Multifunkční aule Gong, a to v rámci přednáškového cyklu Galerie města Ostravy PLATO (platforma pro současné umění Ostrava) „Silná(ý) v teorii“.

„Přednáška se zaměřila zejména na to, jak současná média pracují s obrazem, nakolik se obraz může stát součástí manipulace a zda máme vůbec ještě čas svět vnímat skrze vlastní zkušenost, nebo už se spoléháme jen mediální realitu,“ upřesňuje Monika Horsáková a dodává, „Když chceme říct, že něčemu rozumíme, že máme všechny potřebné informace, často používáme ustálené spojení ‚být v obraze‘. Jenže ve skutečnosti je to tak, že když chceme mít skutečně objektivní pohled, musíme z obrazu vystoupit. Tak by se dalo v kostce vyjádřit poselství celé ostravské prezentace.“

Foto: Lenka Liberdová„Přednáška velmi instruktivně uvedla do problému obrazu jako základního prostředku komunikace v mediálním prostředí, přičemž poskytla dostatek impulsů ke vzrušené debatě s publikem na závěr. Za sebe mohu jen ocenit logickou výstavbu prezentace, explikační schopnosti Moniky Horsákové a nedogmaticky kritický přístup k naplňování veřejné služby veřejnoprávními médii,“ míní umělecký manažer Galerie města Ostravy Marek Pokorný. Nejcennější prý pro něj bylo zdůraznění apriorní manipulativnosti médií, které je dáno jejich technickými předpoklady a procesem (redakčního) zpracování vstupních informací a námětů. „V době, která má jednoznačně před očima cílené zkreslování skutečnosti, bylo metodické rozhodnutí zaměřit se nikoli na konkrétní problematické kauzy, ale předpoklady manipulace osvobozující,“ konstatuje Marek Pokorný.  

„Téma přitáhlo řadu posluchačů i aktivních diskutujících, celý večer se nakonec protáhl na bezmála tři hodiny. I proto se k tématu obrazu v médiích určitě ještě vrátím, ať už v ostravském PLATO nebo na půdě Slezské univerzity,“ uzavírá Monika Horsáková.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015