Rektor Pavel Tuleja se zúčastnil pietního aktu k 166. výročí narození prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka

pondělí 7. března 2016 12:04 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA – U příležitosti 166. výročí narození prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka se u pamětní desky tohoto významného představitele českého samostatného státu na budově Slezské univerzity v Masarykově třídě sešli zástupci společenských organizací města. Slezskou univerzitu zastupoval rektor doc. Pavel Tuleja, který zde v doprovodu vedoucího územního odboru Opava, Policie ČR Petra Častulíka a velitele 53. brigády průzkumu a elektronického boje v Opavě Josefa Havlíka položil květiny.

Foto: Martin KůsSetkání zahájila státní hymna v podání pěveckého sboru Domino při ZŠ Ilji Hurníka v Opavě a následně se slova ujal primátor Opavy Radim Křupala. Ten připomněl, že shromáždění se koná na stejném místě, na kterém v roce 1924 T. G. Masaryk nocoval při své návštěvě Opavy u slezského zemského prezidenta Josefa Šrámka a sledoval zde průvod desítek tisíc Opavanů.

Foto: Martin Kůs„Byl to právě Tomáš Garrigue Masaryk, kdo se nebál stát mnohdy proti všem, jak o tom svědčí například Hilsnerova aféra či jeho účast ve sporu o pravost Rukopisů. V pokročilém věku, kdy se velká část jeho kolegů odebírala do zaslouženého důchodu, odešel do exilu, aby tam snáze bojoval za své vize.
Díky jeho výjimečné píli, vytrvalosti a svědomitosti spolu s hlubokými znalostmi, vědomostmi a kontakty, léty prověřeným odborným a lidským renomé a mimořádným charismatem mohlo být v roce 1918 v americké Philadelphii podepsáno prohlášení samostatnosti československého státu, v jehož čele pak plných 17 let stál,“ uvedl mimo jiné ve svém projevu opavský primátor. 

V závěru, než vyzval Opavany k položení květin, primátor zdůraznil, že Masaryk za sebou zanechal odkaz, který i po bezmála století stojí za to studovat, přemýšlet o něm a uvádět ho v praxi. I dnes nám má Masaryk co říci. I dnes je dobré jeho slova kriticky poslouchat. Jeho neúnavnost, politická odvaha či skeptické vlastenectví stojí za následování. Ne nadarmo první československý parlament přijal stručný, ale o to víc výstižný zákon ve znění „Tomáš Garrigue Masaryk se zasloužil o stát“. T. G. Masaryk se právem stal osobností, která by ani ve 21. století neměla mlčet.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015