Bejrútský nářez chystá derniéru. Dnes večer se naposledy sejdou v jednom z pokojů libanonského hotelu čtyři studenti…

úterý 8. března 2016 12:59 Autor: Martin Kůs

2016 03 Dramkrou

OPAVA - Dnes večer (ve středu 9. března 2016) se naposledy sejdou v jednom z pokojů libanonského hotelu čtyři studenti. Čtyři mladé osobnosti různé národnosti, víry, názorů, ale hlavně odlišných životních zkušeností.  Dnes večer budou naposledy padat za okny bomby. Dnes večer bude čtyřem lidem naposledy utíkat čas jen pomalu, jejich nervy budou napnuté a emoce začnou pracovat… 
   
Dnes večer se naposledy rozehraje na jevišti Bejrútský nářez.

Derniéra hry se koná 9. března 2016 od 18 hodin
v Loutkovém divadle SVČ Opava (ul. Husova 307, Opava)


Bejrútský nářez, jednoaktovou hru amerického dramatika Israela Horovitze z roku 2006 mohli diváci poprvé na divadelním pódiu vidět v prosinci 2014 ve Staré Aréně v Ostravě. Posluchači oboru Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo Slezské univerzity v Opavě ji nastudovali ve ve spolupráci s THeatr Ludem  a s podporou NADACE ŽIVOT UMĚLCE jako světovou premiéru. Od té doby Bejrútský nářez viděli diváci v Ostravě, Opavě, Hodoníně a naposledy minulý týden v pražském divadle D21. S velikým úspěchem.

PozvánkaBejrútský nářez je drama čtyř lidí na pozadí válečného konfliktu uprostřed zuřící arabsko-izraelské války, kteří se ocitnou v jednom z pokojů libanonského hotelu v době bombardování tohoto města a čekají na odsun. S pomalu plynoucím časem se otvírají nejen charaktery, ale také celá řada otázek. Je lepší být mrtvý nebo zotročený? Kde je vlastně rozdíl?
Denně jsme díky médiím konfrontováni s globálními politickými, náboženskými, kulturními problémy, které kolem nás plynou bez povšimnutí. Opravdu se nás nic z toho netýká? Co všechno se musí stát, abychom si začali všímat dění okolo sebe a stali se jeho opravdovými účastníky?

Bejrútský nářez
Režie: Pavla Masaříková, Gabriela Krečmerová
Dramaturgie: Tereza Kmoníčková, Jakub Plaskura
Light design: Marek David

Hrají:
Nasa: Isabela Moravcová
Benjy: Jakub Plaskura
Jake: Matěj Keberle
Sandy: Kristýna Plešková
Opavští studenti se na realizaci hry nepodílejí jen jako herci, ale také jako dramaturgové, produkční, scénografové i technici. Inscenace zaujala nejen v Ostravě, Opavě či Praze, ale také na divadelním festivalu Hoblík 2015 v Hodoníně, kde získal soubor studentů Kulturní dramaturgie hned dvě významná ocenění: za herecký výkon v roli Benjyho v inscenaci Bejrútský nářez bylo uděleno čestné uznání Jakubu Plaskurovi a inscenace dostala doporučení k účasti na festivalu Mladá scéna 2015 v Ústí nad Orlicí.

Dnes večer bude mít hra svoji derniéru. Vůbec ne pro nezájem diváků, ale prostě jen proto, že to tak bylo naplánováno. Když měla hra premiéru, byli opavští studenti ve druháku. Dnes jim ve většině případů zbývají poslední kroky ke “státnicím“. Divadlo je sice krásné, ale studijní povinnosti si žádají své. Můžeme jim tedy společně držet palce na derniéře Bejrútského nářezu. A ani nemusíme platit vstupné, je to zdarma.

 

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015