Druhý ročník dobrovolnických projektů byl ještě úspěšnější než ten první

čtvrtek 10. března 2016 9:02 Autor: Martin Kůs

Foto: archiv studentů OPF
KARVINÁ – Celkem sedm dobrovolnických projektů realizovali v ukončeném zimním semestru v rámci předmětu Management sociálních služeb posluchači Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné (OPF). Jejich úkol byl prozaický - vyrazit do terénu a vyzkoušet si, jaké to je vymyslet, naplánovat, zorganizovat, zajistit, uskutečnit a vyhodnotit dobrovolnickou akci pro vybranou neziskovou organizaci.

Foto: archiv studentů OPF„Skupina studentů, která se na realizaci úkolů podílela, byla sice relativně menší, ale prokázala, že i tak se dají podniknout zajímavé projekty. Její specifikem bylo, že nebyla tvořena jen studenty oboru Sociální management, kterých logicky bylo nejvíce, a posluchači oboru Veřejná ekonomika a správa, ale i obory zaměřené “pro podnikatelskou sféru“ jako Řízení logistiky, Ekonomika CR, Manažerská informatika či Účetnictví a daně,“ uvádí k práci studentů Ing. Jarmila Šebestová, Ph.D., z Katedry podnikové ekonomiky a managementu OPF s tím, že to jen ukazuje, že dobrovolníkem se může stát opravdu každý.

Jak bylo uvedeno, celkem bylo realizováno sedm projektů, při nichž studenti strávili dobrovolnictvím minimálně 40 hodin na každém včetně jejich přípravy. Projekty, které se uskutečnily, můžeme rozdělit do dvou okruhů:

Čtyři se tematicky věnovaly podpoře dětí, mládeže a studentů OPF. Jednalo se o Halloweenskou party, realizovanou s cílem podpořit práci vedoucích kolektivu mladých hasičů v Koblově, uspořádat pro děti zábavnou společenskou akci a tím zpestřit jejich celoroční činnost. Zajímavou zkušeností byla pomoc při zpracování grantu pro dětský domov v Karviné, který by zastřešil financování primárního projektu socializace mládeže do společnosti nebo příprava kurzu tréninku paměti, který byl zaměřen na studenty OPF s cílem podpory jejich úspěšného studia na fakultě díky zlepšení kognitivních dovedností.

•    Bez Mámy, o.s.
•    Bufet SU OPF Karviná,
     Na Fryštátské, s.r.o.
•    Dětský domov Srdce Karviná
•    Kočky Bohumín, z.s.
•    Městský útulek Karviná
•    Regionální knihovna Karviná
•    Sbor dobrovolných hasičů
     Koblov
•    SU OPF Karviná
•    Útulek pro opuštěné psy
     a drobná zvířata MAX,
     Havířov
„Projekt s cizokrajným názvem Kumkumbatia exhibition se zaměřil na pomoc neziskové organizaci Bez mámy formou výběru finančních prostředků z benefiční výstavy dobrovolnického projektu Kumkumbatia. Naše studentky se zde podílely na vernisáži, módní přehlídce a prodeji vyrobených předmětů,“ doplňuje výčet úspěšných akcí doktorka Šebestová.

O jeden projekt méně, tedy tři, se pak zaměřily na aktivity podpory péče o zvířata.

Foto: archiv studentů OPFAkce „Chcete mě?“, na které pracovalo hned sedm studentů, si dala za cíl podpořit kočičí depozitum provozované paní Kocurovou v Bohumíně. Akce se uskutečnila jednak brigádou v útulku a jednak uspořádáním finanční sbírky, kdy z výtěžku (schránka byla se souhlasem provozovatele umístěna v bufetu OPF) a ze svých příspěvků studentky nakoupily dárky pro kočky depozita.
Dva další projekty svým zaměřením pomáhaly psům. Jeden si dal za cíl sblížení občanů Havířova s městským psím útulkem Max. „Druhý, nazvaný Psí Vánoce, se stal dokonce mediálním tématem zásluhou spolupráce s Karvinským deníkem. Studenti se opět věnovali práci v karvinském psím útulku, který byl podpořen bohatou hmotnou sbírkou, zorganizovanou opět mezi studenty i veřejností.

„Ráda bych všem zúčastněným organizacím (viz tabulka výše, pozn. red.), které naši iniciativu podpořily a spolupracovaly s námi, poděkovala nejen za sebe, ale i jménem našich studentů. Jednotlivé projekty byly úspěšné a ohlasy na ně jsou jen kladné. Pevně doufám, že další ročník bude ještě zajímavější a studenti opět projeví nejen svoji chuť stát se dobrovolníky, ale také velkou kreativitu a osobní nasazení. Podpořit je v tom můžete i vy,“ uzavírá projekty Jarmila Šebestová.

Foto: archiv studentů OPF

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015