„Témata přednáškových cyklů jsou posluchačům šitá na míru,“ říká ke studiu seniorů v Karviné Dagmar Sohrová

úterý 15. března 2016 8:30 Autor: Martin Kůs

KARVINÁ - Začátkem měsíce března se učebny Slezské univerzity v Opavě, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné (SU OPF) zaplnily nejen studenty prezenčního a kombinovaného studia, ale také již tradičně posluchači Univerzity třetího věku (U3V).
Stejně jako v zimním, tak i v letním semestru akademického roku 2015/2016, mají dříve narození posluchači možnost navštěvovat zajímavé přednáškové cykly a atraktivní vzdělávací kurzy.

2016 03 U3V Karvina„Témata přednáškových cyklů nejsou vybírána náhodně, ale jsou posluchačům „šitá na míru“ s ohledem na jejich zájmy, potřeby a užitečnost získaných informací. Každý rok se proto provádí dotazníkové šetření, v rámci kterého se mohou senioři vyjádřit, o jakou vzdělávací oblast mají největší zájem. Velkou roli hraje rovněž osobnost vyučujícího a způsob, jakým dokáže posluchače zaujmout a téma prezentovat,“ uvádí k U3V Mgr. Dagmar Sohrová, koordinátorka celoživotního vzdělávání OPF Karviná s tím, že o atraktivitě obsahové náplně a vhodných formách výuky nejlépe vypovídá vysoká míra účasti na přednáškách, která v uplynulém v zimním semestru dosahovala více než 90%. Největší ohlasy pak měly přednášky Mgr. Lubomíra Neničky, Ph.D. a Ing. Wernera Bernatíka, Ph.D.

V letním semestru si senioři opakovaně zvolili téma Významné události a osobnosti evropských dějin, dále přednáškový cyklus Vybrané kapitoly ze sociologie a psychologie a Občan ve veřejné sféře. Všechny přednášky jsou vedeny formou interaktivní výuky. Posluchači mají možnost diskutovat o jednotlivých tématech s vyučujícími i mezi sebou navzájem.

U3V na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné se snaží neustále zvyšovat kvalitu výuky. Proto i výstupy výuky jsou náročnější než v minulosti. „Podmínkou úspěšného absolvování programu je zpracování samostatné závěrečné práce. Po počátečních obavách a nejistotě senioři prokázali, že poznatky získané studiem a z dostupných zdrojů, kterými jsou odborné publikace, tisk i internet, dokáží obohatit o své vlastní myšlenky, názory a podložit je konkrétními příklady. Vznikly tak pozoruhodné práce, které mnohdy svou kvalitou a náročností převyšovaly úroveň seminárních prací studentů SU OPF,“ pokračuje koordinátorka.

Již nyní na začátku semestru si posluchači vybírají témata, která jednotlivě nebo v týmech zpracovávají. Nejlepší tři seminární práce jsou v každém semestru vyhodnoceny a jejich autoři oceněni.
Zájem posluchačů o celoživotní vzdělávání je podporován rovněž některými městy a obcemi. Vedle města Karviná jsou to Orlová, Petrovice u Karviné nebo např. Albrechtice u Českého Těšína. Společným jmenovatelem těchto míst je, že zde není lhostejné, jak jejich občané tráví volný čas. Jednou z forem podpory seniorům a zdravotně hendikepovaným občanům je ve spolupráci s SU OPF právě finanční příspěvek na studium.

„V zimním semestru akademického roku 2015/2016 byl zaznamenán nebývalý nárůst počtu zájemců o vzdělávací kurzy, zejména jazykové. Poptávka po těchto kurzech dokonce převyšovala maximální kapacitu učeben. Kromě kurzů jazykových se senioři účastní i programu zaměřeného na počítačovou gramotnost a dále zajímavě koncipovaného kurzu Pohybové aktivity seniorů,“ konstatuje Dagmar Sohrová.
Připomíná, že letní semestr zahájila rovněž skupina posluchačů Virtuální univerzity třetího věku (VU3V). „Jedná se o celorepublikový projekt vzdělávání seniorů v regionech České zemědělské univerzity v Praze, Provozně ekonomické fakulty, která nabízí virtuální vzdělávací kurzy z takových vzdělávacích oblastí, které by byly pro zájemce z řad seniorů těžko dostupné, např. Astronomie, Čínská medicína v zahrádce, Dějiny oděvní kultury, Lesnictví a další. V tomto semestru posluchači VU3V absolvují téma Genealogie – hledáme své předky. Nabyté vědomosti si po skončení každé přednášky ověřují pomocí on-line testů,“ uzavírá téma karvinská koordinátorka celoživotního vzdělávání.

Připojme se tedy k těm, kteří karvinským studujícím seniorům přejí pevné zdraví, optimismus a elán do dalšího studia.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015