Dita Pepe s Barborou Baronovou získaly Magnesiu Literu

středa 6. dubna 2016 9:04 Autor: Martin Kůs

Foto: screenshot z pořadu

PRAHA, OPAVA – Je to úžasný úspěch. Ostravská fotografka Dita Pepe, působící jako pedagožka Institutu tvůrčí fotografie v Opavě a tedy bytostně spojená se Slezskou univerzitou v Opavě, včera večer získala společně s Barborou Baronovou Výroční knižní cenu Magnesia Litera 2016 v kategorii Litera za nakladatelský čin. V rámci slavnostního vyhlašovacího ceremoniálu oběma autorkám cenu předal osobně ministr kultury České republiky Mgr. Daniel Herman.

Záznam České televize z předávání ceny Magnesia Litera Ditě Pepe a Barboře Baronové.


Dita Pepe a Barbora Baronová byly nominovány za publikaci s názvem Intimita, kterou vydalo nakladatelství Intimita Wo-men. Podobně jako předchozí knižní počiny Dity Pepe, jedná se i v tomto případě o unikátní stylizovaný umělecký literárně-fotografický dokument, který ve vyprávění šesti českých žen (Baronová je zachytila literárně, Pepe fotograficky) otevírá důležitá osobní i společenská témata jako hendikep, prostituce, deprese, rakovina, umírání. Jedním z příběhů je vyprávění ženy, která se po své padesátce stala prostitutkou.
„Jedná se o Betynku a pro mne, i pro Báru, to bylo neskutečné překvapení. Když se řekne prostitutka, každý asi má nějaké představy a teď jsme viděli konkrétní ženu, konkrétní příběh, její dětství a celý její život, který ji k tomu jak dnes žije a co dělá, směřoval, odkazoval,“ popsala jednu z kapitol Dita Pepe a dodala, že tímto chtěly autorky ukázat, jak může být život košatý a že bychom neměli mít zbytečné předsudky, předčasně soudit a naopak bychom měli být otevřeni každé změně.

Foto: screenshot z pořaduVedle tradičního poděkování těm, kdo s přípravou a vydáním knihy pomáhali, prozradila Barbora Baronová i něco málo ze zákulisí vzniku knihy:
„Já jsem tu knížku psala a Ditě jsem postupně lifrovala ty texty, Dita začala fotit a pak mi začala lifrovat ty fotografie, ty jsme si rozložily u nás v obýváku – mezitím pobíhal ještě náš pejsek – trošku textů jsme odložily… Ona ta knížka už měla 588 stran, a když jsem ji pak poslala do tiskárny a udělal se rozpočet, byla z toho taková strašná suma, že se prostě muselo trošku škrtat,“ uvedla mimo jiné Barbora Baronová. Dita Pepe k tomu jen lakonicky dodala, že nakonec vyhodily také polovinu fotek.

Ditu Pepe asi není na Slezské univerzitě třeba představovat. Ostatně s jejími pracemi se může každý seznámit na výstavě, která je ještě do konce týdne otevřena v opavském Domu umění na Pekařské ulici.

Barbora Baronová (1980) je česká novinářka, copywriterka, literární dokumentaristka a muzikantka. Celou její literární tvorbu spojuje téma ženy -  podobně jako v knihách Dity Pepe se v jejích knihách objevují ženy různých typů, národností, barev kůže ale také pohledů na svět, životních zkušeností či osudů. Významným prvkem je pak intimita. Zobrazila tak vedle světa českých žen ženy z Japonska, Jižní Afriky a dalších míst.
Nevyhýbá se však ani mužům – např. společně s Jindřichem Štreitem vydala v roce knižní projekt o muži, který přežil uranový lágr Barbora u Jáchymova, nazvaný Lágr Barbora. Do jejího knižního portfolia patří také práce s tématem artových projektů, módy nebo blog věnující se obchodu.
Celý projekt přípravy knihy trval autorkám tři roky (2012 – 2015) a na knize se v roli grafika podílel také Milan Nedvěd. Tato trojice (Baronová/Pepe/Nedvěd) se nesešla poprvé, v roce 2012 společnou snahou vznikla kniha Slečny o neprovdaných ženách v Česku a Československu ve 20. a 21. století.
„Svým provedením se jedná o skvostný knižní artefakt, publikace se skládá z jedné textové knihy a šesti fotografických sešitů s výklopkami a lakovanými reliéfními motivy. Právě autorkou fotografií je Dita Pepe. Kniha obsahuje 342 stran textu a 200 stran fotografií archivních i originálních. Současně je to inspirativní publikace pro všechny ztracené, hledající, tázající se. Poukazuje na rozmanitost lidského života, na různost lidských charakterů, ale také na přetrvávající společenské nešvary, které se každou odlišnost snaží nacpat do vymezených mantinelů. Často na úkor vybočujících jednotlivců. Intimita je ojedinělá – v práci s textem, s fotografií i designem. Je odvážná, kontroverzní, je to zajímavý až odvážný nakladatelský čin,“ tolik citace z nominace na cenu.

K úplnosti je třeba ještě dodat, že pro Slezskou univerzitu je udělení Magnesie Litery Ditě Pepe a Barboře Baronové spěchem o to větším, že už v roce 2012 získal Literu za literaturu faktu vedoucí Ústavu historických věd doc. Jiří Knapík (společně s Martinem Francem a kolektivem.) za dvousvazkovou publikaci Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948–1967.


2016 03 Pepe Litera cena 12016 03 Pepe Litera cena 32016 03 Pepe Litera cena 52016 03 Pepe Litera cena 6

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015