Kdo jsou a odkud k nám přicházejí uprchlíci? Beseda a komentovaná projekce fotografií ze Sýrie

úterý 19. dubna 2016 5:25 Autor: Veronika Motúzová

 

 

Autor textu: Monika Horsáková

OPAVA - V úterý 26. dubna v 16.30 hodin se v aule (místnost H3) v areálu Slezské univerzity na Hradecké ulici uskuteční beseda a komentovaná projekce fotografií novinářky Markéty Kutilové, která společně s kolegyní Lenkou Klicperovou strávila tři týdny na cestě v Sýrii. Akci, která je přístupná nejen celé akademické obci, ale také široké veřejnosti, pořádá ve spolupráci se spolkem PANT oddělení audiovizuální tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty. Záštitu nad večerem převzal rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja.

Jak těžký je život v Sýrii? Co všechno podstupují lidé, kteří prchají z domova do Evropy? A co všechno musejí obětovat? Novinářka a cestovatelka Markéta Kutilová navštívila v poslední době Sýrii několikrát. A říká, že kdyby byla na místě tamních lidí, tak by se z této země rozvrácené válkou snažila utéct také: „Všude cítíte strach, je jakoby pořád ve vzduchu. Nikdy nevíte, kdy dopadne bomba na váš barák nebo kdy zemřete vy nebo někdo z vaší rodiny.“ Do Evropy podle Markéty Kutilové míří hlavně rodiny s dětmi. „Představa, že jsou mezi nimi radikální islamisté, je scestná,“ tvrdí novinářka. „Navštívily jsme syrské Kobání. Je více než z osmdesáti procent zničené, srovnané se zemí. Je to obraz totální zkázy, jako Drážďany po 2. světové válce. Nejsou tam dodávky vody, nefunguje tam elektřina, je tu obrovská inflace, ceny potravin jsou mnohonásobně vyšší, než byly před válkou,“ dodává. Asi třicet tisíc lidí z původně pětačtyřicetitisícového města tam i v těchto podmínkách pořád žije.

Mnozí se ale rozhodli emigrovat, protože se stále bojí radikálního Islámského státu, protože hranice IS je od Kobání jen asi dvacet kilometrů a nedávno tady IS opět zaútočil a ve spánku pozabíjel 320 lidí. „Syřané se neustále brání útokům Islámského státu, mají s ním 500 kilometrů dlouhou hranici a IS na ně stále útočí. Byly jsme ve vesnici Barbartan, která je asi deset kilometrů od hranice s IS, pořád je tam cítit hmatatelný strach, ze sedmdesáti rodin z téhle vesnice už padesát odešlo pryč, každý člověk tam má svou zbraň, starší muži dokonce v noci spí s kalašnikovem venku, aby byli první, kdo odrazí případný útok, aby se další členové rodiny vevnitř mohli připravit,“ popisuje Markéta Kutilová, „Lidé jsou v Sýrii přesto neuvěřitelně srdeční a pohostinní. Přišli o všechno, nemají téměř nic, ale zvou vás na čaj, rozdělí se o vše, co mají k dispozici,“ uzavírá novinářka. Součástí večera bude i autogramiáda knihy Markéty Kutilové a Lenky Klicperové „Islámu na dostřel“.

Kdy?
26. dubna 2016

Kde?
16.30–18.00 Slezská univerzita, Aula H3, Hradecká ulice

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015