Opavský páv nabírá výšku

pondělí 18. dubna 2016 8:33 Autor: Karin Martínková

Foto: Karin Martínková

OPAVA - Leckterý muž by mi záviděl. Sedím u stolu se dvěma charizmatickými mladými studentkami Slezské univerzity a jejich pedagožkou a povídám si s nimi – o ptactvu. Vlastně pouze o jednom zástupci pernatců, a sice o zvláštním druhu, kterého v ornitologických atlasech jen tak nenajdete. Páv zvaný opavský. Oč v jeho případě jde, se ptám Kláry Jančíkové, kterou mnozí již znají jako letošní Tvář Slezské univerzity, Kamily Návratové, kterou zase předchází pověst jedné z nejšikovnějších posluchaček oboru Audiovizuální tvorba a Moniky Horsákové, vedoucí tohoto oboru.  

Karin Martínková: Dámy, prosím, uveďte na pravou míru toho páva. Co je Opavský páv?
Kamila: Jde o soutěžní filmový festival, který si před 3 lety vymysleli studenti našeho oboru. Jeho hlavní ideou bylo představit a přiblížit studentskou filmovou tvorbu široké veřejnosti. Původní studentská akce díky velmi kladným ohlasům přerostla v regulární festival s mezinárodním přesahem.
Klára: Letos festival naroste z původního 2–3denního rozsahu na dny čtyři. Kamila je hlavní ředitelkou festivalu a já se starám o doprovodný program. Také ten bude letos, a to na základě velmi pozitivního hodnocení z minulých let, podstatně rozšířen.

Klára by ráda o rozsahu doprovodného programu řekla mnohem více, ale beru jí slovo, protože na akce kolem festivalu ještě dojde; teď mne zajímá samotný festival.

KM: Kamilo, Moniko, možná byste mohly říci, čí filmy budou na festivalu soutěžit?
Foto: Martin KůsKamila: Přihlásit se do soutěže Opavského páva mohli všichni studenti středních a vysokých škol. Do uzávěrky, která byla na konci března, k nám dorazilo více než 80 filmů. Své soutěžní příspěvky zaslaly prakticky všechny filmové školy u nás, další snímky dorazily z Evropy, především ze Slovenska a Polska.
Monika Horsáková: Soutěží se přitom v pěti kategoriích: animovaný film, krátký hraný film do 5 minut, hraný film do 30 minut, dokument a hudební klip. Bude přitom k vidění opravdu řada zajímavých filmů. Mimo jiné dva snímky vybrané na DVD Czech Short films 2016: Čím víc vím Marka Náprstka (FAMU) a animovaný snímek Veroniky Zacharové  CO se stalo v ZOO (UTB Zlín), dále třeba dokument Vojtěcha Peřiny Na Hraně / Řezník  (SVOŠF Písek), natočený ve formátu Cinemascope, anebo  animovaný příběh jediného českého superhrdiny Marka Bergera Pérák: Stín nad Prahou (FAMU).

KM: A co filmy studentů Slezské univerzity?
Monika Horsáková: Jedním z cílů festivalu je samozřejmě i srovnání tvorby našich studentů s tím, co se vyrábí na jiných školách v ČR i v Evropě, takže nás těší, že se do soutěže se přihlásilo z naší alma mater šest snímků. K vidění budou práce Michaely Hrubé z ITF, Karla Šindeláře z MMT či Romana Mrázka, Lukáše Wodeckého a Radima Kallera z AVT.

KM: Předpokládám, že každá kategorie bude na konci festivalu znát svého vítěze.  Je to tak? A kdo bude vlastně filmy hodnotit?
Kamila: Přesně tak, filmy budou posuzovány odbornou porotou.  Bude pětičlenná a kromě vedoucí oboru AVT Moniky Horsákové v ní zasednou další odborníci z filmové a mediální branže: Klára Řezníčková (dokumentaristka a laureátka Ceny Pavla Kouteckého), Jana Žjak (kameramanka, Srbsko), herec Lukáš Hejlík (autor projektu Listování) a Martin Novosad (dramaturg ČT). Studentského páva letos nebude udělovat pouze vybraná studentská porota, ale na základě bodového hodnocení zhlédnutých snímků cenu udělí sami diváci. Kromě vítěze každé kategorie bude tradičně oceněn i snímek s nejvyšším počtem bodů – a to cenou Absolutní páv.

Ten absolutní páv mě tedy dostal. Svěží studentské nápady se v organizaci festivalu nezapřou. Pídím se po informaci, jak cena Opavský páv vypadá, a dostávám popis sošky pavího pera, jehož autorkou je Lucie Regásková z ateliéru Design skla ve Zlíně.

KM: Kamilo, tak asi už víme všechno, kromě toho hlavního: kam a kdy diváky na tento opavský filmový svátek pozvete?
Kamila:  Festival odstartuje v pondělí 2. května zahajovacím večerem, který otevře film našeho spolužáka Jiřího Vávry s názvem Vymazán (o připravovaném snímku jsme již psali na univerzitních iNovinách:  Nebylo to od nás moc chytrý, ale touha byla silnější). Následovat jej bude přehlídka výběru nejlepších dokumentů studentů AVT, mimo jiné také např. vizualizované básně, které vznikly v rámci předmětu Popularizační workshop. Další dny již budou promítány soutěžní snímky. Bude se tak dít na několika místech: hlavní zázemí promítání bude v klubu Platzforma Troppau, Projekce budou probíhat také možné přímo na Slezské univerzitě. Nikdo se nemusí bát, že by něco zmeškal: promítací bloky se budou opakovat tak, aby zájemci mohli stihnout všechny kategorie, o které budou mít zájem. Přesná místa a časy budou ještě upřesněny, ti nejnetrpělivější mohou sledovat webové stránky nebo facebook festivalu. Vyhlášení vítězných snímků je pak naplánováno na čtvrtek 5. května.

Klára: Od úterka bude promítání soutěžních snímků doplňovat doprovodný program. Ten bude probíhat ve volných prostorách Slezanky. Chceme tak na tento volný prostor mimo jiné upozornit a alespoň na pár dní jej oživit. Bezplatně jej k těmto účelům poskytlo město Opava, jsme za to zastupitelům a primátorovi moc vděčni.

2016 04 pav 3Znovu Klárku přerušuji, protože poděkování statutárnímu městu Opava patří i za další, tentokrát finanční podporu festivalu. Spojení města a univerzity funguje v symbióze, ze které profitují občané i návštěvníci města – v rámci festivalu Opavský páv budou všechny projekce i workshopy, besedy, přednášky a hudební bloky doprovodného programu přístupné všem návštěvníkům zcela zdarma.
Klárka se chce konečně rozpovídat o podrobnostech doprovodného programu, ale já ji odkazuji na příště; informací pro tentokrát už bylo dost. Obě děvčata tedy velmi vehementně trvají na tom, že v rozhovoru musí zaznít zmínka o původních autorech celé myšlenky a také to, že na letošním ročníku už spolupracují studenti všech ročníků. Souhlasím s nimi a na okolnosti vzniku se ptám Moniky Horsákové, která celou akci od počátků pedagogicky vede.

KM: Moniko, podělíte se s námi o vzpomínky, jak vše začalo, kdo byl u zrodu první myšlenky a kdo festivalu pomáhal s příchodem na svět?
Monika Horsáková: Všechno začalo v předmětu kolegy Miroslava Zelinského Kulturní průmysly; studentům tehdejšího historicky prvního ročníku navazujícího magisterského studia našeho oboru mimo jiné zadal, aby vymysleli kulturní projekt, který bude mít souvislost s jejich oborem. A oni přišli s festivalem Opavský páv. Projekt nás na oddělení natolik zaujal, že jsme se rozhodli jej zkusit realizovat. Uvědomili jsme si, jak malou možnost má veřejnost seznámit se se studentskou filmovou tvorbou. A taky potřebu seznámit se s tím, co vzniká na jiných uměleckých školách. A vyšlo to. Už první ročník byl natolik úspěšný, že jsme se se stejným týmem studentů rozhodli uspořádat i ročník druhý – ten jsme však obohatili o dvě výrazné části: doprovodný program, který připravili studenti 1. ročníku bakalářského studia, a také Ozvěny, které s velkým ohlasem proběhly na Festivalu v ulicích v Ostravě a na Colours of Ostrava. A protože řada členů původního týmu mezitím dostudovala, rozhodli jsme se pro jeho „refresh“ a rozšíření na všechny ročníky oddělení AVT.

Rozhovor s organizátorkami festival Opavský páv vedla Karin Martínková, vedoucí oddělení vztahů s veřejností a tisková mluvčí Slezské univerzity v Opavě
To be continued…

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015