Město Vsetín udělí Jindřichu Štreitovi čestné občanství

pondělí 25. dubna 2016 6:16 Autor: Zuzana Urbánková

VSETÍN, OPAVA - Světoznámý fotograf a pedagog Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě profesor Jindřich Štreit získá v letošním roce Čestné občanství města Vsetína za zviditelňování města prostřednictvím fotografického umění.

2016 04 Streit 2Vsetínský rodák Jindřich Štreit je celosvětově znám především svou sociální dokumentární fotografií, která svým pojetím buduje porozumění mezi různými sociálními i etnickými skupinami. Zásadní je také jeho důsledně projevený občanský postoj za doby totalitní nesvobody, kdy byl v roce 1982 za tyto postoje na čtyři měsíce uvězněn, následkem čehož pak nemohl vykonávat své povolání učitele. Jindřich Štreit se zaměřuje na dokumentování života na venkově a obyvatele českých vesnic. Na Vsetín se stále rád vrací a čerpá zde náměty pro své fotografie. Na každé své výstavě zdůrazňuje, že je vsetínský rodák. „Jindřich Štreit pravidelně podporuje nejrůznější sociální aktivity a to nejen na Vsetíně. Vsetíňané jej mohou zažít v roli pedagoga na jedinečných fotoworkshopech pro veřejnost či v roli donátora, kdy pravidelně daruje svou fotografii nebo publikaci do aukce pro Diakonii Vsetín. V loňském roce se jeho Braziliáni z Česka vydražili z vyvolávací ceny 300 korun nakonec za úctyhodných 14 300 korun,“ připomněla místostarostka Simona Hlaváčová.  

Návrh na udělení Čestného občanství města Vsetína podal vsetínský dům kultury a také Diakonie Vsetín. Komise pro kulturu a následně i městští radní jejich myšlenku podpořili a stejně tak na svém zasedání i vsetínští zastupitelé.

„Je to pro mě velké vyznamenání městem, v němž jsem se narodil. Do Vsetína jezdím, pracuji tam a každým rokem pořádám workshopy,“ komentoval udělení čestného občanství Jindřich Štreit, který zde byl zvolen také prezidentem mezinárodní fotografické soutěže patřící mezi nejstarší svého druhu.  

Čestné občanství udělí město Vsetín Jindřichu Štreitovi na slavnostní vernisáži jeho fotografií v září letošního roku v Galerii Stará radnice.

(zdroj: webové stránky města Vsetína, doplnění textu: Zuzana Urbánková/Centrum multimediální tvorby)

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015