Kde začíná Evropa. Odpověď hledá výstava absolventa ITF Martina Wágnera v olomoucké kavárně Amadeus

pondělí 2. května 2016 8:36 Autor: Zuzana Urbánková

2016 05 wagner 2

OLOMOUC, OPAVA - Absolvent Institutu tvůrčí fotografie (ITF) Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě,  pražský rodák Martin Wágner, vystavuje od úterý 26. dubna  2016 své dílo v Olomouci.  Jde o cyklus nazvaný Kde začíná Evropa, s nímž  získal na fotografické soutěži Czech Press Photo 2012 první místo v kategorii Každodenní život. Na olomouckou výstavu autor vybral z více než čtyřiceti tisíc snímků kolekci sta fotografií, z ní pak kurátorka Štěpánka Bieleszová dvacítku vystavených v kavárně Amadeus. Úvodní slovo pronesl pedagog ITF prof. Jindřich Štreit.

„Možná se nejedná o nejlepší záběry, ale jsou to snímky, které nejlépe tvoří soubor, nejvíce zapadají do výstavy,“ vysvětlil fotograf. Wágnerovi nejde o zpravodajství a nesnaží se postihnout všechny charakteristiky nedozírné šestiny souše.

Martin Wágner se o Rusko zajímá od dětství. „Už ve třinácti letech navštívil Podkarpatskou Rus, později, od sedmnácti let jezdil sám na Ukrajinu, do Ruska a do dalších zemí. Procestoval mimo jiné Sibiř a Dálný Východ,“ uvedla Bieleszová. Fotografoval v místech bývalých gulagů, na transsibiřské magistrále, v prastarých sibiřských komunitách, poznal pastevce sobů i lovce velryb na Čukotce, fotil lov kachen na Ankaře, vulkanology na Kurilských ostrovech.

2016 05 wagner 1„Když mi bylo sedmnáct a začal jsem jezdit na východ. Každá cesta byla neuvěřitelná poznáním nových lidí, nových zkušeností i sebe sama,“ vzpomíná Wágner. Do Ruska zamířil již na 34 cest. „Pokud Rusko považujeme za Evropu, tak začíná na Čukotce, pokud ne, tak Evropa začíná někde u Užhorodu,“ řekl. Podle něj je Rusko obrovská, ale globalizovaná země. Všichni čtou stejné noviny, poslouchají stejné rádio a sledují stejnou televizi. Také jedí stejné potraviny a bydlí ve stejných panelácích ze 70. let. „Z tohoto pohledu se považují za Evropany,“ dodal.
Martin Wagner uspořádal již řadu samostatných výstav v Česku i v zahraničí včetně Moskvy, Nižního Novgorodu, Jekatěrinburgu nebo Sachalinu.

Výstava Kde začíná Evropa bude v kavárně Amadeus přístupná do 26. června.

(zdroj: Muzeum umění Olomouc)

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015