Světový expert na problematiku gravitačního čočkování prof. Alexander Zacharov přednášel na Filozoficko-přírodovědecké fakultě

středa 4. května 2016 8:40 Autor: Zuzana Urbánková

2016 05 Zacharov 2

OPAVA - Profesor Alexander Zacharov z Moskevské státní univerzity spolupracuje s Ústavem fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty (FPF) Slezské univerzity v Opavě na dálku již dlouhodobě. S děkanem FPF Zdeňkem Stuchlíkem se znají již pětadvacet let z nejrůznějších konferencí a společných výzkumných aktivit.

Naši fakultu navštívil v pátek 22. dubna 2016 poprvé a přednesl dvě přednášky. První byla zaměřena na problémy zkoumání nejbližšího okolí supermasivní černé díry v centru naší galaxie, jež se jeví jako ideální laboratoř pro fyzikální procesy v poli černých děr. Druhá přednáška byla věnována klíčovému objevu tohoto století – přímé detekci gravitačních vln vytvořených ve finální fázi splynutí dvou černých děr.

2016 05 Zacharov 4Profesor Zacharov je koordinátorem Spojeného ústavu jaderných výzkumů v Dubně u Moskvy, což je mezinárodní výzkumné centrum zabývající se jadernou fyzikou a jinými fyzikálními obory. Je světovým expertem na problematiku gravitačního čočkování, na téma gravitačních čoček napsal rovněž knihu. Na otázku, jaké má plány směrem k naší fakultě, odpověděl: „Centrum v Dubně je původně zaměřeno na jaderné výzkumy, ale i v této oblasti má Obecná teorie relativity stále rostoucí význam. Naše společné výzkumy jsou tedy zaměřeny na výzkum naší galaxie, kde je obří černá díra, jejíž stín vidíme. Druhou oblastí spolupráce je výzkum gravitačních vln.“ Profesor Zacharov s profesorem Stuchlíkem připravují společné výzkumy jak pro modelování optických efektů v centru galaxie, tak pro nově se rodící astrofyziku gravitačních vln.

Zacharov pocházející z Moskvy má smysl pro malá univerzitní města Opavu nevyjímaje.  „Jsem zde poprvé a vaše město vnímám jako velice krásné,“ konstatoval s tím, že jistě zase rád přijede, aby spolupráci s profesorem Stuchlíkem rozvíjel.

2016 05 Zacharov 3

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015