Centrum multimediální tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty zve na setkání s Michaelem Žantovským

sobota 7. května 2016 5:06 Autor: Zuzana Urbánková

2016 05 Zantovsky foto


OPAVA - Centrum multimediální tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě srdečně zve na diskusní setkání s Michaelem Žantovským, diplomatem, překladatelem z angličtiny, tlumočníkem, psychologem, publicistou, spisovatelem, textařem, politikem, blízkým přítelem a spolupracovníkem Václava Havla, ředitelem Knihovny Václava Havla a v neposlední řadě též autorem úspěšného životopisu Havel.

Setkání se koná 9. května 2016 ve 14.00 hodin v aule rektorátu Slezské univerzity, Na Rybníčku 1. Moderátorem je pedagog FPF SU v Opavě, režisér Petr Jančárek.

Jsou myšlenky prvního polistopadového prezidenta stále živé? Mají k dnešku skutečně co říci? Jak k odkazu Václava Havla vlastně přistupovat? A jakou roli v tomto přibližování života a díla jedné z nejvýraznějších osobností českých dějin 20. století hraje Knihovna Václava Havla? O těchto i jiných tématech je možné s naším hostem debatovat.

2016 05 Zantovsky HavelMichael Žantovský je ředitelem Knihovny Václava Havla od 1. září 2015. Předtím byl velvyslancem České republiky ve Spojeném království, v Izraeli a Spojených státech amerických. Vystudoval psychologii na Karlově univerzitě a McGill University v Montrealu a působil jako vědecký pracovník ve Výzkumném ústavu psychiatrickém v Praze. V osmdesátých letech 20. století působil jako nezávislý překladatel, publicista a textař. Přeložil do češtiny více než padesát děl moderní anglo-americké prózy, poezie a dramatu. Přispíval do samizdatového tisku, od roku 1988 byl pražským dopisovatelem agentury Reuters. Napsal též knihu o životě a díle Woodyho Allena. V roce 2008 vydal pod jménem Daniel Wolf román Ochlazení o dramatické krizi ve vztazích mezi Evropou a Ruskem, který v mnohém předznamenal skutečné události. Je autorem životopisu zesnulého prezidenta HAVEL, který vyšel v češtině, angličtině a dalších jazycích v listopadu 2014.

V listopadu 1989 spoluzakládal Občanské fórum a v prosinci 1989 se stal jeho tiskovým mluvčím. V lednu 1990 se stal tiskovým tajemníkem a mluvčím prezidenta Václava Havla. Byl také politickým koordinátorem kanceláře prezidenta. V letech 1996-2002 byl senátorem Parlamentu ČR a předsedou senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. V letech 1997 a 2001-2 byl předsedou Občanské demokratické aliance. Je předsedou správní rady Aspen Institute Prague, členem programové rady konference Forum 2000 a členem správní rady newyorské Václav Havel Library Foundation.

Foto: Archiv SUKnihovna Václava Havla, jejíž je ředitelem, shromažďuje, zkoumá, zveřejňuje, šíří a hájí myšlenkový, literární a politický odkaz velké postavy moderních českých dějin - spisovatele, dramatika, myslitele, bojovníka za lidská práva a československého a českého prezidenta. Zabývá se také osobnostmi, událostmi a jevy, které s odkazem Václava Havla souvisí, a snaží se je přibližovat a zasazovat do dobového i současného kontextu.
Od srpna 2014 sídlí Knihovna Václava Havla na adrese Ostrovní 13, Praha 1. Přízemní prostory této budovy jsou věnovány expozici "Václav Havel aneb Havel v kostce" a klubovým akcím Knihovny VH: pořádání nejrůznějších seminářů, autorských čtení, výstavy, přednášek, koncertů a divadelních představení. V prvním patře se nachází kanceláře, archiv, průběžně doplňovaná knihovna a badatelna pro veřejnost.

Posláním Knihovny Václava Havla je organizovat archivní, archivně badatelské, dokumentační a knihovnické činnosti zaměřené na dílo Václava Havla a dokumenty či věci s jeho působením související, včetně odborné analýzy jejich vlivu na život a sebereflexi společnosti, formou expozic, debat, autorských čtení, divadelních představení, koncertů, přednášek a dalších kulturních akcí přibližovat široké i odborné veřejnosti historický význam zápasu za lidská práva a svobody v době totality a tvorbu občanské společnosti v době budování demokracie, organizovat vědecký výzkum a publikační činnost mapující „havlovský“ svět.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015