Fyzikové opět organizují finále Astronomické olympiády v kategorii CD

čtvrtek 12. května 2016 8:10 Autor: Zuzana Urbánková

OPAVA - Pracovníci Ústavu fyziky (ÚF) Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě  ve čtvrtek 12. května a pátek 13. května 2016 opět spoluorganizují prestižní celorepublikovou Astronomickou olympiádu (AO) určenou žákům základních a středních škol.  Záštitu převzal děkan Prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc. a fakulta akci podpoří stejně jako v březnovém kole i finančně.
Dějištěm je budova naší fakulty na Bezručově náměstí 13, zásluhu na tom má pedagog a vědecký pracovník Ústavu fyziky RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D., který současně patří do čtyřčlenné Ústřední komise Astronomické olympiády České astronomické společnosti (ČAS), jež je spolu s ÚF a ministerstvem školství hlavní organizátorkou celé akce. Tomáš Gráf s ostatními kolegy z ČAS a vítězi minulých OA rovněž spoluvytváří zadání úloh.

2016 05 soutezAstronomická olympiáda, jejímž cílem je vyhledávání talentovaných žáků a rozvíjení jejich odborného růstu, se člení do jednotlivých kol a věkových kategorií a probíhá ve třech kolech. První kolo je školní, druhé krajské (korespondenční) a třetím je celorepublikové finále, které je prezenční. A právě jeho patnáct účastníků, studentů prvních a druhých ročníků středních škol z celé České republiky, kteří uspěli v krajských kolech kategorie CD, přijede ve čtvrtek  na FPF.

Pět nejlepších účastníků pak postoupí na soustředění, z něhož se pak vyberou ti, kteří v na podzim letošního roku budou ČR reprezentovat na Mezinárodní astronomické olympiádě (IAO) v Bulharsku.
Podle slov Tomáše Gráfa je Astronomická olympiáda zařazena MŠMT mezi soutěže kategorie A, tedy stejně jako Matematická či Fyzikální olympiáda, a to i přesto, že  astronomie není samostatným vyučovacím  předmětem.

Do všech kategorií Astronomické olympiády se každý rok zapojí až deset tisíc žáků a studentů, české týmy pak pravidelně z mezinárodních astronomických olympiád  IOAA a IAO vozí medaile.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015