Ústav cizích jazyků pořádal Mezinárodní germanistickou konferenci, zúčastnilo se jí sto odborníků z tuzemska i zahraničí

pondělí 30. května 2016 15:31 Autor: Zuzana Urbánková

2016 05 germanisti 1

OPAVA - Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě (FPF SU) hostila ve dnech  25. až 27. května  2016 zhruba sto účastníků Mezinárodní konference s názvem Zentrum und Peripherie. Pořadatelem konference je Svaz germanistů České republiky, organizace se letos ujal Ústav cizích jazyků naší fakulty, konkrétně vedoucí Oddělení germanistiky doc. PhDr. Gabriela Rykalová, Ph.D., se svými kolegyněmi a kolegy.

2016 05 germanisti 2Do Opavy tak na jejich pozvání přijeli členové všech germanistických pracovišť z celé České republiky i odborníci z Německa, Rakouska, Španělska, Turecka, Itálie, Maďarska, Slovenska a Polska.

„Navazujeme na konferenci z roku 2011, která se konala k dvacátému výročí Slezské univerzity, dnes je tedy příspěvkem k pětadvacetinám naší univerzity. Organizujeme ji nejen proto, že se zde setkají odborníci z různých zemí, kteří si vymění odborné zkušenosti a poznatky, ale současně jde také o možnost propagace a zviditelnění Slezské univerzity a Opavy u nás i v zahraničí,“ uvedla docentka Rykalová.

Účastníky mj. přivítal proděkan pro informace a rozvoj RNDr. Pavel Bakala, Ph.D., předsedkyně Svazu germanistů ČR prof. Lenka Vaňková a vedoucí Ústavu cizích jazyků Doc. PhDr. Pavel Kolář, CSc, který podotkl: „Děkuji docentce Rykalové, která je nejen šaramantní vedoucí Oddělení germanistiky, ale má i skvělé organizační schopnosti. Podařilo se jí, že Opavu, kde se mimochodem používal český i německý jazyk, navštívili prestižní germanisté.“

2016 05 germanisti 3Podle slov Mgr. Jany Nálepové, Ph.D. z Oddělení germanistiky se opavští germanisté touto akcí loučili i s Norbertem Richardem Wolfem, který zde vyučoval jako hostující profesor. „Novum této konference spočívá ve vytvoření tematických sekcí. To znamená, že jazykovědci, literáti i didaktikové pracují společně s tím, že na jednu věc se dívají z různých pohledů, což je potřebné a obohacující,“  doplnila Jana Nálepová.

Součástí konference bylo nejen autorské čtení rakouské spisovatelky Anny Kim, která předčítala ze svého románu „Anatomie einer Nacht“, ale i  promítání krátkých rakouských filmů (Österreichische Kurzfilmschau).

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015