Rektor Pavel Tuleja předal osvědčení úspěšným absolventům Univerzity třetího věku

čtvrtek 9. června 2016 11:52 Autor: Martin Kůs

2016 06 U3V predavani 5 

OPAVA – Je jich 380. Přesto, že jsou také studenty Slezské univerzity v Opavě něco je od studentů univerzity odlišuje. Je to jejich věk. Těm nejmladším nedávno minula padesátka, ti nejstarší pak již oslavili devadesát. Posluchači (chcete-li studenti) Univerzity třetího věku Slezské univerzity v Opavě. Dnes už úspěšní absolventi.

2016 06 U3V predavani 2Celkem 213 z nich si v pondělí 6. června 2016 osobně převzalo v sále Kulturního domu Na Rybníčku svá absolventská osvědčení, která jim v rámci slavnostního ceremoniálu předal rektor Slezské univerzity v Opavě doc. Pavel Tuleja. Byli to ti, kteří po dva semestry úspěšně navštěvovali přednáškové cykly v Opavě a v Krnově, a dále vzdělávací kurzy zaměřené na jazykové vzdělávání, počítačovou gramotnost a digitální fotografii. Závěrečné osvědčení obdrží ještě dalších 167 posluchačů, kteří splnili podmínky pro úspěšné absolvování jednotlivých kurzů, ale slavnostního aktu se nemohli účastnit. Podobně pak čeká tento ceremoniál na 162 absolventů, kteří U3V navštěvovali v Karviné a svá osvědčení si převezmou 22. června 2016 ve velkém sále Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné.

2016 06 U3V predavani 4Vedle rektora Pavla Tuleji končícím absolventům za skvělé výsledky poděkoval také prorektor pro studijní a sociální záležitosti Slezské univerzity v Opavě, doktor Tomáš Gongol, který se kromě toho ujal role promotora. Svůj obdiv na adresu posluchačů vyjádřil v rámci svého vystoupení také primátor statutárního města Opava, Ing. Radim Křupala. Aktu se zúčastnili také vyučující Slezské univerzity v Opavě.

Program byl zpestřen vystoupením Komorního pěveckého sboru Slezské univerzity v Opavě pod vedením jeho sbormistra Josefa Kostřiby, kterému se na závěr podařilo rozezpívat přítomné posluchače při studentské hymně.

Fotoreportáž z akce najdtete na fotogalerii Slezské univerzity v Opavě

„Těší mne, že tato dobrovolná forma studia nejenže přivádí posluchače do klikatých cestiček vědění, ale také je přiměje k tomu, aby své volné chvíle věnovali činnosti, které se v dobách své školní docházky zpravidla snažili vyhnout, tj. sebevzdělávání. 380 absolventů U3V je úctyhodné číslo a já doufám, že i nadále budou letošní absolventi ochotni naplňovat svou touhu po vědění a udržovat svého činorodého ducha tím, že zachovají přízeň Slezské univerzitě v Opavě a její Univerzitě třetího věku i v příštím akademickém roce a vyberou si některý z kurzů, jež v rámci této formy vzdělávání budeme nabízet,“ ohodnotil absolventy U3V rektor Pavel Tuleja.

2016 06 U3V predavani 3Na cestu domů si kromě osvědčení posluchači odnesli i malý dárek – speciální „univerzitní“ balení čajové směsi podporující učení, paměť a soustředění. Je totiž velmi pravděpodobné, že od podzimu se budeme s řadou z nich opět v univerzitních lavicích setkávat.

Programy celoživotního vzdělávání - Univerzity třetího věku Slezské univerzity v Opavě nabízí Slezská univerzita zájemcům z řad dříve narozených již dvacet let. V příštím akademickém roce budou realizovány v Opavě a v Karviné. Vzdělávací aktivity jsou seniorům nabízeny formou zájmového studia prostřednictvím přednášek, kurzů, seminářů, exkurzí a výletů s odborným doprovodem, lektorsky studium zajišťují především pedagogové Slezské univerzity v Opavě, ale také další externí odborníci. Jedná se o různé typy studia, od krátkodobých kurzů až po vícesemestrální cykly, které jsou tematicky zaměřeny na různé oblasti vzdělávání. V minulosti se jednalo např. o psychologii, právo, jazyky, zeměpis, historii, astronomii, gastronomii, etiku a etiketu, ekologii, myslivost, literaturu a celou řadu dalších. Stálý zájem je také o kurzy počítačové gramotnosti,  či práce s digitální fotografií.  Na další akademický rok již Centrum celoživotního vzdělávání připravuje zajímavé novinky, např. z oblasti gastronomie. Úplnou nabídku o nových kurzech Univerzity třetího věku pak najdete nejpozději od 1. 8. 2016 na portálu celoživotního vzdělávání Slezské univerzity v Opavě.

2016 06 U3V predavani 6

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015