Studentky astrofyziky se nechaly spontánně nafotit a vzkazují: „Fyzika není jen pro kluky.“

středa 15. června 2016 7:39 Autor: Zuzana Urbánková

OPAVA - Čtyři studentky druhého ročníku studijního oboru Astrofyzika Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě vzkazují do světa: „Fyzika není jen pro kluky!“
 
2016 06 holky fyzickyV ateliéru Institutu tvůrčí fotografie naší fakulty se nechaly Davidem Macháčem vyfotografovat Vendula Doubravská, Jana Dvořáková, Simona Beerová a Jana Chupáčová. Proč? Jsou přesvědčeny, že dívek by na fyzice mohlo být více. Proto jim vzkazují, aby se nebály a přišly mezi ně. „Fyzika baví i holky,“ shodují se.

A kdyby vás zajímalo, proč šly studovat právě astrofyziku, zde jsou odpovědi. „Na fyziku jsem se dostala shodou okolností nebo snad i osudem. V mladším věku mě matematika i fyzika velice bavily a po střední škole jsem se k tomu chtěla vrátit. S vystudovaným uměleckým oborem mi to přišlo nemožné. Jednoho dne však přede mne máma hodila noviny, kde článek lákal na obor Astrofyzika na Slezské univerzitě a já se rozhodla to risknout. Prozatím a snad i do budoucna úspěšně,“ říká Vendula Doubravská.

Simonu Beerovou na fakultu přivedl její zájem o vesmír, Janu Dvořákovou obliba seriálu o hvězdné bráně a Slovenku Janu Chupáčovou astrofyzika zkrátka fascinovala. „Je to odbor, ktorý vám ponúka fascináciu na galaktickej úrovni a ak začnete, podľahnete tomu. Mňa bavila už odmalička a preto bola voľba vysokej školy jasná. Myslím, že v tomto prípade ide o formu závislosti, ktorá sa vekom len zhoršuje ,“ usmívá se Jana.
Jestli děvčata něco na studiu pořádně potrápilo, pak to byla matematika. Jana Dvořáková považovala za „nejtěžší vypnout televizi s hvězdnou bránou a začít počítat rovnice“. Na druhé straně je na škole baví a drží mimo jiné dobrá atmosféra a skvělí lidé, kteří umí zaujmout.

Když se rozhodnete studovat něco tak výjimečného jako je astrofyzika, pak počítejte se zájmem a překvapením svých přátel a známých. Děvčata o tom ví své. Vendula a Jana Chupáčová svému okolí musí občas vysvětlovat, že po studiu nebudou sestavovat horoskopy, a že na tomto oboru nejsou jedinými děvčaty.  „Z toho také vyplynul nápad na tuhle fotku,“ podotýká Vendula.

Profesní plány čtyř spolužaček po absolutoriu se různí. Vendula má ambice dostudovat „co nejvýše“ a poté uchytit v nějakém vědeckém centru, třeba i v zahraničí. Simona si umí představit práci v planetáriu, Jana Chupáčová se chce astronomii věnovat v jakékoli formě a pokud se jí to podaří, pak bude nejšťastnější člověk na světě. Jasno má i Jana Dvořáková: „Chtěla bych si postavit svoji vlastní hvězdnou bránu a pak vyrazit za novými dobrodružstvími. Zatím ale počítám jen rovnice.“

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015