Slezská univerzita v Opavě začala používat nový jednotný vizuální styl

středa 22. června 2016 10:48 Autor: Martin Kůs

2016 06 manual

 OPAVA - V pátek 17. června 2016 podepsal rektor Slezské univerzity v Opavě doc. Pavel Tuleja Směrnici rektora č. 6/2016 pro používání jednotného vizuálního stylu Slezské univerzity (SU) v Opavě. Tímto předpisem dal v platnost závazná pravidla pro používání jednotného vizuálního stylu SU, jehož základem je nový Manuál vizuálního stylu. Ten každý najde na intranetu SU a to v sekci Rektorát – Jednotný vizuální styl.  

Vstupte na intranet SU


Jak je ve směrnici uvedeno, jednotný vizuální styl a jeho striktní dodržování je zárukou jednotné a profesionální komunikace a konzistentní a jasné image Slezské univerzity v Opavě.

Základním stavebním kamenem identity SU je její značka – logo, které sjednocuje a reprezentuje celou instituci SU i její součásti. Slouží pro jednoznačnou identifikaci SU, a proto musí být rozpoznatelné od ostatních znaků a log, zejména konkurenčních vysokých škol. Používat se mohou jen schválené a doporučované varianty, které zájemci najdou v dokumentu Manuál vizuální styl opět na intranetu SU.

Oproti předchozímu období je základní část loga, symbol kruhu s orlicí, obrazově sjednocena, zůstaly však zachovány varianty barevného rozlišení jednotlivých součástí SU. Symbol je pak vždy doplněn názvem univerzity, součásti, případně i pracoviště. V každém případě se vždy musí jednat o spojení symbolu a názvu, tedy o pevně daný logotyp. Použití samostatného symbolu bez názvu je zakázáno.

Logo tak posiluje značku i identitu SU a jejích součástí na veřejnosti. Příslušné logo by tak měly obsahovat všechny materiály, které univerzity či její součásti vydávají nebo podporují. Způsoby a podmínky použití stanovuje Manuál vizuálního stylu. Směrnice rektora stanovuje také podmínky pro použití loga a to při jistotě shody s dokumentem Jednotný vizuální styl. V případě, že si zaměstnanec není jistý, zda je vše tak, jak má být, je povinen konzultovat užití loga s oddělením vztahů s veřejností SU, které má naopak povinnost poskytnout poradenství a potřebné informace.

Stejný dokument pak stanovuje způsoby a použití písma na univerzitních materiálech. Vedle fontu Enriqueta, který je však výhradně určen jako doprovodný text k symbolu, čili tvoří ono logo SU. Na nadpisy, názvy a titulky je pak určen font Ladislav, který je licencován a zakoupené licence byly dána k dispozici vybraným pracovníkům všech součástí. Jejich seznam je uveden ve výše jmenované směrnici rektora. Pro běžnou písemnou komunikaci a dokumenty byl vybrán font Times New Roman, který je součástí prakticky všech textových editorů v našich počítačích a tedy běžně dostupný komukoli.

Jednotný vizuální styl stanovuje i další náležitosti potřebné pro práci s textem, komunikaci a korespondenci. Pracovníci zde najdou také jazykové mutace loga SU a jejích součástí, vzory tiskopisů, vizitek a dalších materiálů, zakázané varianty loga a příklady jeho nepovoleného použití, barevné kódy pro jednotlivé odstíny barev či příklady vhodné konstrukce dokumentů, pozvánek či plakátů.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015