Profesor Jiří Bičák hovořil s noblesou o Ernstu Machovi, nechyběl nadhled ani vtip

pondělí 27. června 2016 11:58 Autor: Zuzana Urbánková

2016 06 Bicak 1

OPAVA - Profesionalita, schopnost zprostředkovat vědu, nadhled, vtip i noblesa. Tak by laik okomentoval přednášku prof. RNDr. Jiřího Bičáka, DrSc., dr. h. c. z Ústavu teoretické fyziky Matematicko-fyzikální fakulty UK Praha, která zazněla ve čtvrtek 23. června 2016 v Obecním domě v Opavě. Téma znělo Mach, relativita a kosmologie.

„Od úmrtí Ernsta Macha uplynulo letos sto let, proto se o něm nyní tolik mluví,“ poznamenal v úvodu své přednášky profesor Bičák. Upozornil rovněž na skutečnost, že Machovými myšlenkami byl ovlivněn i Albert Einstein, který mimo jiné na jeho adresu podotkl: „Machovu velikost vidím v jeho neúplatném skepticismu….“ A ještě jedna z citací, které na přednášce zazněla a jejímž autorem je rovněž Albert Einstein: „I ti, kteří si myslí, že jsou Machovými oponenty, si sotva uvědomují, jak Máchovy názory nasávali již s mateřským mlékem.“

2016 06 Bicak 2O tom, že profesor Bičák má smysl pro humor a neváhá ho v popularizaci vědy použít, svědčí i jeho poznámka v závěru, kdy příjmení Mach použil v analogii na Bornovy kreslené postavičky Macha a Šebestovou.

Ač účastníků přednášky mohlo být v Obecním domě více, ti, kteří dorazili, rozhodně nelitovali. Včetně dvou studentek krnovského gymnázia, které čeká rozhodování, zda jít, či nejít studovat fyziku. Profesor Bičák je v závěru pozval k nám na Filozoficko-přírodovědeckou fakultu, aby viděly, jak se zde fyzika učí a co jim můžeme nabídnout.

Akci v Obecním domě zahájil vedoucí Ústavu fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě docent Stanislav Hledík, který svého kolegu do Opavy pozval.
(Více na: www. britannica.com/biography/Ernst-Mach)

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015