Mezinárodní kuchařský workshop se vydařil, zásluhu má sehraná dvojice pedagogů a její tým

pátek 8. července 2016 7:33 Autor: Zuzana Urbánková

2016 06 ulgat kuch workshop 1

OPAVA - Svatební menu. To je téma letošní gastronomické akce nazvané Mezinárodní kuchařský workshop, která od pondělí 27. června do pátku 1. července 2016 probíhala v Gastrocentru  v Hradecké ulici. Již potřetí ji v Opavě zorganizovali pracovníci Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu (ÚLGAT) Filozoficko – přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě.  Letos k nám přijely týmy ze Srbska, Ukrajiny, Budapešti a Slovenska.

V pondělí vařil svatební menu český tým, v úterý zástupci Srbska, středa patřila Ukrajinkám z univerzity v Oděse, čtvrtek Maďarům z Budapešti a pátek stálému partnerovi, Hotelové škole ze slovenského Prešova.

Dvoučlenné týmy měly za úkol připravit svatební předkrm, polévku, hlavní jídlo a moučník.

Z vlastní iniciativy však mohly přidat i další chod či něco navíc. Každé usednutí ke stolu doprovázela prezentace na plátně v popředí sálu, kde zástupci každého státu seznámili hosty s kulinárními tradicemi své země.

2016 06 ulgat kuch workshop 2„Duší“ celého projektu je Mgr. Alexandr Burda a PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D. „Základní myšlenkou je předávání zkušeností z kulinární kultury zúčastněných zemí. Jde nám o porozumění, sdílení, dialog, poznání kulinárních tradic. Rozhodně se tedy nejedná o žádnou soutěž,“ uvedla Radmila Dluhošová, která se stará o zázemí celé akce a vede administrativu. Její kolega je pak „vnější tváří“, vytváří scénář a zajišťuje program pro účastníky. „Pracujeme od rána do večera a zvládáme to i díky tomu, že naše dvojice je jako velmi dobře šlapající stroj, který toho druhého doplňuje,“ hodnotí spolupráci doktorka Dluhošová.
Na otázku, který tým je podle nich nejlepší, se oba shodují, že Maďaři. „Vždy přijdou s něčím zajímavým, jsou zodpovědní, vše mají perfektně propracované,“ chválí Alexandr Burda, který pro hosty připravil program na celý týden. „Na účastníky zapůsobila krása našeho města, které si měli možnost s komentovanou prohlídkou prohlédnout v pondělí a líbilo se jim také městské koupaliště,“ podotkl s tím, že do organizace zapojují i studenty ULGaTu.

2016 06 ulgat kuch workshop 3Ve středu 29. června se hosté vydali chytat do kylešovických sádků ryby, poté je čekal večer nazvaný Dolce Italiana věnovaný italské kultuře. V Gastrocentru vystoupil klavírista, skladatel filmové hudby Luca Gualco, Ital žijící v Opavě. Účastníci rovněž ochutnali italské likéry, kávu a deserty.
Ve čtvrtek 30. června si prohlédli park hradeckého zámku a zastříleli z luku, pak se přesunuli  do zámku, kde je čekala degustace sedmi vzorků evropských vín. Ta byla součástí přednášky Mgr. Petra Havrlanta o zajímavostech ze života zámecké šlechty, nazvané Co ukrývaly vinné sklepy Lichnovských?
První červencový pátek se pak všechny týmy vydaly do Jeseníků, kde je mj. čekala návštěva Pradědovy galerie v Jiříkově a Pivovaru Hasič v Bruntále.

Oba organizátoři za tři roky konání Mezinárodního kuchařského workshopu zjišťují, kolik máme všichni společného. „Všude je například ústup od uzavírání sňatků i od konání tradičních svateb. Ty se stále ještě konají například v Srbsku, u nás však již výjimečně,“ doplnila Radmila Dluhošová.
Pro úplnost nutno dodat, že celá akce je sponzorována švýcarskou nadací Fondation pour la formation hoteliére, která zemím východní Evropy pomáhá dostat obor gastronomie více do povědomí, získat mu ještě větší prestiž a ukázat, že má na vysokých školách své místo.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015