„Nikdy jsem nedopustil, aby škola stála v cestě mému vzdělání,“ citovala Marka Twaina absolventka Univerzity třetího věku SU OPF v Karviné

středa 20. července 2016 8:44

2016 07 U3V Karvina 2

Autorka textu: Dagmar Sohrová/OPF Karviná

KARVINÁ – Studium na Slezské univerzitě v Opavě není určeno jen “náctiletým“ posluchačům, ale možnost vzdělávání se nabízí i těm, kteří mají ve svých občanských průkazech datum narození přece jen poněkud starší. Univerzita třetího věku Slezské univerzity v Opavě v tomto směru vychází vstříc spoluobčanům ve věku nad padesát let už dvacet let. A to jak v Opavě, tak v Karviné.

Fotoreportáž z akce najdtete v galerii Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné

Úspěšní absolventi Univerzity třetího věku Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné (OPF) si za zvuku slavnostních fanfár nastoupili v doprovodu svých rodinných příslušníků a blízkých dne 22. června 2016 do Velkého sálu OPF slavnostně naladění posluchači Univerzity třetího věku. Poté je následovali zástupci vedení fakulty, akademičtí pracovníci a další hosté, aby se zúčastnili slavnostního předávání osvědčení za úspěšné absolvování přednáškových cyklů a vzdělávacích kurzů U3V v akademickém roce 2015/2016. Slezskou univerzitu reprezentoval na slavnostním aktu prorektor pro studijní a sociální záležitosti Mgr. Tomáš Gongol, Ph.D.

2016 07 U3V Karvina 3Po doznění posledních tónů státní hymny se ujal tradičně slova děkan Obchodně podnikatelské fakulty prof. Ing. Daniel Stavárek, Ph.D.

Jeho proslov byl ohlédnutím za uplynulým akademickým rokem, kterým dříve narození posluchači prošli, provázeni zajímavými tématy z oblasti historie, sociologie a psychologie, práva a komunikačních dovedností. Děkan na tomto místě zmínil menší zájem posluchačů o témata ekonomická, finanční, podnikatelská či obchodní, která jsou na OPF stěžejní a vyzval posluchače a aby do budoucna zvážili možnost výběru právě těchto témat, která vyučující dokážou podat zajímavě a na praktických životních situacích. Dále děkan připomněl nárůst zájmu o jazykové kurzy u posluchačů, jejichž motivací bylo nejen zvyšování kvalifikace u pracujících seniorů, ale také přání odstranit jazykovou bariéru při cestování nebo komunikace s vnoučaty žijícími v zahraničí. Poptávka po těchto vzdělávacích programech dokonce převyšovala kapacitu jednotlivých kurzů, proto budou tyto kurzy v dalším akademickém roce rozšířeny.

Děkan v svém projevu ocenil maximální úsilí a zaujetí pro věc, které projevují posluchači U3V nejen aktivní účastí na přednáškách, ale také při plnění testů či tvorbě závěrečných prací. Zdůraznil, že jednu z nejlepší prací vypracovala dokonce posluchačka, která má 83 let a poctivě ji napsala na psacím stroji.

2016 07 U3V Karvina 1„Zásadní význam má univerzita třetího věku i pro vysokou školu,“ uvedl děkan a dodal: „Jedná se o velice efektivní způsob, jak vysoká škola může plnit svou třetí roli, což je funkce společenského centra pozitivně ovlivňující rozvoj občanské společnosti. Prostřednictvím U3V se vysoká škola může také prezentovat širší veřejnosti.“
Na závěr svého proslovu poděkoval děkan Stavárek městům Karviná, Orlová a obcím Petrovice u Karviné a Albrechtice u Českého Těšína, které poskytují seniorům na studium finanční příspěvek. Stejně tak poděkoval všem vyučujícím a organizátorům.
Následovala hlavní část slavnostního programu – předávání osvědčení jednotlivým posluchačům.

Poté se slova ujala zástupkyně absolventů Mgr. Šárka Fiedlerová Hanušová: „Jsem tu, abych promluvila za nás, posluchače U3V, netradiční studenty, kteří neprošli přijímacím řízením, testy a těžkými zkouškami, kteří nemuseli počítat kredity, nestresovaly je děkanské termíny, a dokonce nikdo z nás nemusel opakovat ročník,“ zahájila svůj projev. Dále připomněla osobnost Marka Twaina, který neměl dokončené základní vzdělání, ale učil se sám v procesu svých mnohých zaměstnání. Naproti tomu napsal desítky mnohdy nesmrtelných knih a jeho jméno nese několik amerických škol. Své spolužáky dále posluchačka přirovnala k lidem, kteří mladistvá studia už mají dávno za sebou a kteří svou profesní kariéru po dlouhých letech zakončili a je jen na nich, jak si naplní volný čas smysluplnou činností a jak si budou udržovat činorodého ducha. Proto se vracejí do školního prostředí a využívají širokou nabídku, jak rozvíjet svou osobnost v oborech blízkých, ale i ve zcela nových.

2016 07 U3V Karvina 4„Naše studium není profesní přípravou, ale osvětou, má především charakter společenské události, jedná se o setkávání s vrstevníky, navazování nových přátelství, motivaci k dalším aktivitám a sdílení poznatků, zkušeností a zážitků. Věřím, že mluvím i za spolužáky, našli jsme to, co jsme očekávali. Chybí nám jen ve školách tolik oblíbené přestávky,“ zakončila v žertu zástupkyně absolventů svůj projev.

Slavnostní ceremoniál byl na závěr obohacen kulturním vystoupením žáků Základní umělecké školy Bedřicha Smetany v Karviné, kteří pod vedení svých pedagogů přednesli skladby klasických autorů.

V upomínku na slavnostní den si posluchači převzali nejen malou pozornost – dárkový balíček, ale také speciální číslo fakultního časopisu, které je zcela věnováno Univerzitě třetího věku. Kromě rekapitulace dění na Univerzitě třetího věku, almanachu úspěšných absolventů a upoutávky na další akademický rok je časopis bohatě doplněn fotografiemi z výuky, slavnostních ceremoniálů a exkurzí. Do tohoto speciálního čísla významnou měrou přispěli i samotní posluchači.

2016 07 U3V Karvina 5

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015