Soutěž Moravskoslezská sestra 2016: Slezská univerzita má své želízko v ohni

pátek 29. července 2016 7:56

2016 07 setra roku 2

OPAVA – Může se pochlubit třiatřicetiletou praxí na gynekologicko-porodním oddělení Slezské nemocnice, ale silná vazba ji pojí také ke Slezské univerzitě v Opavě. Věra Vaňková, jedna z tuctu finalistek letošního ročníku ankety Moravskoslezská sestra 2016, se již několik let podílí na praktické přípravě studentů oboru Všeobecná sestra.

2016 07 setra roku 1Bývalá instrumentářka, dnes vrchní sestra oddělení, patří k vždy ochotným nekonfliktním sestrám, které mají pro pacientky (pohybujeme se přece jen na gynekologicko-porodním oddělení) pochopení a snaží se jim pobyt v nemocnici zpříjemnit. I to byl důvod, proč ji do ankety nominoval primář oddělení Alfréd Dőrr.

„Postup do finále mě překvapil a zároveň velmi mile potěšil. Chápu to jako velké ocenění mé dosavadní pracovní činnosti,“ komentuje finálovou dvanáctku sama Věra Vaňková a hned navazuje: „Moje okolí – rodina, spolupracovníci – byli překvapení o to více, protože o mé účasti v soutěži nevěděli. Jejich velmi kladné reakce si cením, vždyť i oni mají velký podíl na tomto výsledku. Jejich každodenní pomoc a vzájemná spolupráce je pro mne velkým přínosem.“

Jak už v úvodu zaznělo, Věra Vaňková si dlouholeté zkušenosti nenechává pro sebe, naopak do klinické praxe zasvěcuje budoucí kolegy a kolegyně, kteří na Fakultě veřejných politik studují obor Všeobecná sestra. V roli mentorky studenty učí samostatně vykonávat zákroky, dohlíží na jejich práci s pacienty, zkrátka se stará, aby přechod ze školy do praxe pro ně byl co nejsnazší.

2016 07 setra roku 3 „Roli mentorky vnímám jako průvodkyni, učitelku, „pracovní mámu“, která studenty a mladší kolegyně motivuje, je jim vzorem a pracovním partnerem. Předává jim své dovednosti a znalosti, snaží se rozvíjet jejich schopnosti a je dobrým poradcem a oporou. Umí naslouchat a případně pomoci,“ vysvětluje to, jak vidí svoji záslužnou práci s mladými posluchači a jedním dechem dodává: „Pokud se mne chcete zeptat, jací jsou studenti Slezské univerzity v Opavě, tak odpovím, že jsou skvělí, snaživí, pracovití a mají velmi dobré teoretické znalosti.“

Věra Vaňková je tedy ve finále soutěže - na startovní čáře stálo téměř sto sester z celého kraje - a podpořit ji v cestě k titulu můžeme svým hlasování především my. Lze to udělat na webové stránce sestra.msk.cz nebo na Facebooku Moravskoslezského kraje. Zda bude naše společná podpora stačit, se uvidí 15. září tohoto roku, kdy bude Moravskoslezská sestra 2016 oficiálně představena na galavečeru v aule Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava.

Marek Cetkovský a Martin Kůs

Foto: Jakub Třeštík

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015